Prijs zonnepanelen

Als u op deze pagina terecht bent gekomen is de kans groot dat u zich oriënteert in de wondere wereld van zonnepanelen. Maar wat is de prijs van een zonnepaneel en welke is de beste voor uw situatie? Lees snel verder en vindt de antwoorden op uw vragen.

Zonnepanelen prijs

Gemiddelde prijs zonnepanelen

In 2018 is de prijs van een zonnepaneel installatie betaalbaar voor vrijwel ieder huishouden. Vroeger was dat wel anders, de prijzen zijn de afgelopen jaren met bijna 50% gedaald. Voor een zonnesysteem van 3.000 Wp betaalt u nu gemiddeld € 6.100. Deze prijs is inclusief de montage, btw en een omvormer.

De exacte prijs voor zonnepanelen verschilt natuurlijk per situatie. Een gemiddeld Vlaams gezin (2 volwassenen en 1 kind) heeft een energieverbruik van 3.500 kWh per jaar. Om volledig over te gaan op zonne-energie is een installatie nodig die 4.100 Wp levert. Wij horen u denken: waarom heb ik meer capaciteit nodig dan ik verbruik? Dat is eenvoudig uit te leggen, 100% rendement is misschien mogelijk in de woestijn maar die is in Belgë ver te zoeken. Wij hebben hier te maken met bewolking, kou en donkere dagen. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen hier gemiddeld 85% rendement halen. Om deze reden moet u uw huidige energieverbruik delen door 85% rendement. De gemiddelde prijs die betaald moet worden voor zonnepanelen met een capaciteit van 4.100 Wp is € 8.800. Voor deze prijs heeft u 16 zonnepanelen van 260 Wp, een omvormer en montage.

De prijs voor zonnepanelen is onder andere afhankelijk van het aantal panelen, uw jaarlijkse energieverbruik en uit hoeveel mensen uw huishouden bestaat. Hieronder ziet u in één oogopslag wat de kosten en opbrengsten zijn per gezinssamenstelling.

Aantal personen
huishouden
Gem. Elekt. verbruik per jaar in kWhWp dat nodig is om het verbruik te dekken ( kWh / 0,85)Aantal panelen ( 260 Wp per paneel) Gemiddelde prijs (inclusief omvormer - installatie - btw)Gemiddelde besparing per jaar
12.5003.00012€ 6.100€ 625
2
3.0003.50014€ 7.400€ 750
33.5004.10016€ 8.800€ 875
44.0004.70018€ 9.500€ 1.000
54.5005.30021€ 10.900€ 1.125
65.0005.90023€ 11.800€ 1.250

Stel dat u een huishouden heeft van 4 personen. Dan maakt u uw berekening als volgt:

  • energieverbruik: 4.000 kWh per jaar
  • maximale vermogen zonnepanelen: 4.700 Wp (energieverbuik gedeeld door 85% rendement)
  • 18 zonnepanelen van 260 Wp per paneel
  • prijs zonnepanelen: € 9.500
  • jaarlijkse stroombesparing ter waarde van: € 1.000

Op het moment dat u zonnepanelen gaat aanschaffen moet u rekening houden met het aantal beschikbare m² op uw dak. Een zonnepaneel is gemiddeld 1,5 m² groot, dus met het bovenstaande voorbeeld moet er 18 x 1,5= 27 m² beschikbaar zijn. Schrik niet als u te weinig ruimte heeft om zonnepanelen te plaatsen. Dan kiest u er toch gewoon voor om wat minder zonnepanelen te plaatsen? Hiermee dekt u niet uw gehele energieverbruik, maar een gedeelte ervan. Doordat u in minder zonnepanelen hoeft te investeren wordt het aankoopbedrag en de jaarlijkse opbrengst lager. Dit blijft wel in verhouding waardoor u er nog zeker een goede jaarlijkse besparing mee gaat behalen.

Exacte prijzen voor zonnepanelen weten?

Of het nu gaat om een nieuwe fiets, een nieuwe televisie of een vakantie die op de planning staat. Zonnepanelen kopen is vast niet de enige uitgave die op uw planning staat. Met zonnepanelen gaat u al geld besparen, maar wist u dat er ook valt te besparen op de aanschafprijs van zonnepanelen? Geef de opdracht niet gelijk aan de eerste installateur van zonnepanelen die u tegen het lijf loopt. De prijs van zonnepanelen is namelijk niet overal hetzelfde. Het is aan te raden om meerdere offertes te vergelijken. Zo weet u zeker dat u de beste prijs-kwaliteit verhouding krijgt voor uw zonnepanelen. Denkt u dat het een tijdrovend karwei zal zijn om meerdere offertes aan te vragen? Dan hebben wij de oplossing voor u. Vraag bij ons in één klap en binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend offertes aan van maximaal 6 zonnepaneel specialisten bij u in de regio. Zo wordt het voor u een eenvoudige klus om de voordeligste specialist uit te zoeken. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis. Door de juiste specialist uit te zoeken bespaart u maximaal 40% op uw zonnepanelen. Deze 40% is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Mensen die hier een offerte aanvraag hebben gedaan en de gelukkige eigenaar zijn geworden van zonnepanelen, zagen het prijsverschil oplopen tot 40%. Binnen 2 minuten is het offerteformulier ingevuld en gaat het sparen beginnen. Heeft u ooit wel eens zo snel en eenvoudig zoveel geld bespaart?

Zonnepanelen prijzen

Uw besparing

Het belangrijkste is niet de prijs van zonnepanelen maar uw jaarlijkse besparing. De opbrengst van zonnepanelen verschilt per situatie. Dit is afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen, de plaatsing van de zonnepanelen en het aantal zonuren.

Natuurlijk is er een gemiddeld besparing zodat u weet waar u op kunt rekenen. Het gemiddelde rendement van zonnepanelen is 85% van het maximale vermogen. Dit heeft onder andere te maken met de hellingshoek, schaduwval en de lichtintensiteit. De prijs van zonnepanelen met een capaciteit van 5.300 Wp is gemiddeld € 10.900. Hiermee is de jaarlijkse besparing € 1.125, wat betekent dat u binnen 10 jaar uw installatie heeft terugverdiend. De levensduur van zonnepanelen is nu zelfs minimaal 25 jaar. Heeft u al iets leuks in gedachte wat u met het bespaarde geld gaat doen? Toch die mooie laptop aanschaffen waar u het al een tijdje over heeft, of misschien wel lekker dat weekje naar de zon wat er helaas maar niet van kwam. De keuze is helemaal aan u.

Denkt u dat er een ingewikkelde rekensom aan te pas moet komen om uw jaarlijkse besparing uit te rekenen? Dan hebben wij goed nieuws voor u. Het is namelijk heel eenvoudig om uw jaarlijkse besparing uit te rekenen. U vermenigvuldigt uw jaarlijkse energieverbruik (kWh) met de actuele stroomprijs. Voor een gemiddeld Vlaams gezin bestaande uit 2 volwassenen en 1 kind ziet de situatie er als volgt uit: Bij een gemiddelde stroomprijs van 25 eurocent en een gemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh is de jaarlijkse besparing: 0.25 x 3.500 = € 875. Er moeten dan 16 zonnepanelen geplaatst worden met een capaciteit van 260 Wp per stuk. De oplettende lezer ziet nu dat dit meer is dan 3.500 kWh, dat is omdat zonnepanelen in België een rendement van 85% hebben. Daarom moet de maximale capaciteit van zonnepanelen hoger liggen dan uw jaarlijks elektriciteitsverbruik. De aanschafprijs hiervoor is € 8.800, met een besparing van € 875 per jaar heeft u uw investering in bijna 10 jaar terugverdiend. Het terugverdienen van uw investering is belangrijk, maar wellicht belangrijker is nog wel de positieve bijdrage die u levert aan het milieu.

Type zonnepaneel

De prijs voor zonnepanelen is ook afhankelijk van het type zonnepaneel dat u kiest. We onderscheiden de 3 meest voorkomende soorten zonnepanelen:

  • monokristallijn zonnepanelen
  • polykristallijn zonnepanelen
  • amorf (dunne film) zonnepanelen

De monokristallijn en polykristallijn bestaan, zoals de naam al aangeeft, uit kristal. De monokristallijn zonnepanelen hebben het hoogste rendement, maar de prijs van deze zonnepanelen is ook enkele tientjes duurder (per paneel). Door de technologische ontwikkelingen worden deze verschillen echter steeds kleiner. Dit zorgt ervoor dat beide type zonnepanelen een prima keus zijn.
De amorf (dunne film) zonnepanelen zijn door hun lage rendement per oppervlake niet zo populair. Echter, door hun lage rendement zijn de amorf zonnepanelen wel ongeveer 20% goedkoper in aanschaf. Een unieke eigenschap van deze amorf zonnepanelen is dat ze buigzaam zijn. Dit zou zomaar voor u de uitkomst kunnen bieden. Zoals u ziet zijn er verschillende soorten zonnepanelen met allemaal verschillende eigenschappen. Vergelijk zonnepanelen daarom goed voordat u uw keuze gaat maken.

Zonnepanelen prijs dak

Prijs voor omvormer

Alleen aan zonnepanelen heeft u niet zo veel. Bij het aanschaffen van zonnepanelen hoort ook een omvormer. Een omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte stroom van uw zonnepanelen om wordt gezet in stroom. Zonnepanelen en omvormers zijn als twee handen op één buik en niet zonder elkaar te gebruiken. Om deze reden zit de prijs van de omvormer bij de prijs van de zonnepanelen inbegrepen. U moet echter wel rekening houden met het vervangen van uw omvormer. Deze gaat gemiddeld 10 tot 12 jaar mee. Het is daarom aannemelijk dat de omvormer minstens 1 keer vervangen moet worden. De prijs van een omvormer is afhankelijk van het vermogen en van de kwaliteit. Voor een omvormer die een vermogen levert voor zonnepanelen met een capaciteit van 4.000 tot 6.000 Wp moet u denken aan een gemiddelde prijs van € 1.600.

De prijs voor montage

Vraagt u zich af of u zelf de zonnepanelen op uw dak kunt plaatsen? Natuurlijk is dit mogelijk, of het verstandig is is een tweede. Het rendement zal lijden onder een verkeerde plaatsing en tevens heeft u geen garantie als de panelen van het dak af waaien tijdens een hevige herfststorm. Mede om deze reden is het verstandig om het plaatsen van zonnepanelen over te laten aan een specialist. Deze heeft de nodige kennis, ervaring en gereedschap om uw zonnepanelen veilig te plaatsen. De prijzen uit de prijstabel zijn inclusief montagekosten. 15% van de totale kosten bestaan hierbij uit montagekosten.

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft is afhankelijk van uw jaarlijkse energieverbruik. Zonnepanelen hebben een rendement van 85% wat voor u betekent dat de capaciteit van zonnepanelen hoger moet zijn dan uw jaarlijkse energieverbruik. Als u minder vermogen heeft dan u verbruikt wordt uw energie aangevuld met reguliere stroom van uw energieleverancier. Het is niet erg als u te veel stroom opwekt. U wordt hier namelijk zelfs voor beloond door uw energieleverancier. De vergoeding van uw energieleverancier is niet ontzettend hoog, daarom is het niet nodig om extra zonnepanelen te laten plaatsen voor de vergoeding.

Vind de beste specialist

Op het moment dat u zonnepanelen laat plaatsen wilt u natuurlijk maar één ding: de beste kwaliteit voor de scherpste prijs. De kans dat de eerste specialist die u benadert dit biedt is klein. Voorkom dat u onnodig te veel gaat betalen en vergelijk verschillende specialisten om de beste prijs voor zonnepanelen te vinden. Vraag hier nu gratis en vrijblijvend offertes aan van maximaal 6 ervaren zonnepaneel specialisten in uw regio. Deze aanvraag heeft u binnen 2 minuten gedaan, vervolgens sturen de specialisten u binnen 2 werkdagen de offertes in uw mailbox. De mensen die door het vergelijken van offertes hun zonnepanelen voor de voordeligste prijs hebben aangeschaft schrokken van het prijsverschil. Zij zagen het prijsverschil tussen de specialisten oplopen tot 40%. Vergelijk daarom goed de offertes en bekijk welke specialist de klus voor u het voordeligst gaat uitvoeren. Let op: Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar andere belangrijke factoren zoals de garantieregeling en de omschrijving van de werkzaamheden. U bent natuurlijk niet alleen op zoek naar een goedkope specialist, maar naar de specialist die u de juiste prijs-kwaliteitverhouding biedt. Zo weet u zeker dat u jarenlang plezier en profijt heeft van uw zonnepanelen.

Zonnepanelen prijs offerte