Zonnepanelen plat dak

Door te investeren in zonnepanelen bent u goed bezig voor uw bankrekening en voor het milieu. U heeft een plat dak en u benieuwd waar u rekening mee moet houden bij het investeren in zonnepanelen? Lees dan hier alle informatie die u wilt weten voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak.

Kosten voor zonnepanelen op een plat dak

Denkt u dat de prijs voor zonnepanelen een stuk hoger uitvalt indien u over een plat dak beschikt? Dan stellen wij u gerust, de prijzen verschillen namelijk minimaal. Voor zonnepanelen op een plat dak betaalt u gemiddeld € 10 meer per paneel. De meerprijs komt doordat de zonnepanelen op bakken moeten worden geplaatst, er is dus extra materiaal nodig. Om u een goed beeld te geven van de gemiddelde prijzen, ziet u hieronder een overzicht met de gemiddelde kosten en besparingen per huishouden.

Aantal personen
huishouden
Gem. Elekt. verbruik per jaar in kWhWp dat nodig is om het verbruik te dekken ( kWh / 0,85)Aantal panelen ( 260 Wp per paneel) Gemiddelde prijs (inclusief omvormer - installatie - btw)Gemiddelde besparing per jaar
12.5003.00012€ 6.100€ 625
2
3.0003.50014€ 7.400€ 750
33.5004.10016€ 8.800€ 875
44.0004.70018€ 9.500€ 1.000
54.5005.30021€ 10.900€ 1.125
65.0005.90023€ 11.800€ 1.250

Stel, u heeft een gemiddeld Vlaams huishouden dat bestaat uit 2 volwassenen en 1 kind. Dan heeft u een elektriciteitsverbruik van ongeveer 3.500 kWh per jaar. Als u de tabel nauwkeurig heeft bekeken, zal het u opgevallen zijn dat u meer capaciteit nodig heeft dan u daadwerkelijk verbruikt. Maar hoe komt dat? Dit is vanwege het rendement van zonnepanelen, zonnepanelen hebben een gemiddeld rendement van 85%. Daarom moet de capaciteit hoger zijn dan uw daadwerkelijke verbruik. Bij een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh heeft u ongeveer 16 zonnepanelen nodig om volledig te voorzien in uw elektriciteitsverbruik. Deze zonnepanelen vragen om een investering van gemiddeld € 8.800, inclusief installatie door een specialist. Een jaarlijkse besparing van € 875 is hierbij reëel. Dit betekent dat u uw investering in ongeveer 10 jaar heeft terugverdiend. Doordat zonnepanelen een lange levensduur hebben van minimaal 25 jaar, gaat u na het terugverdienen van de zonnepanelen nog 15 jaar profiteren van de gratis energie. Maar niet alleen zonnepanelen houden van zon, u waarschijnlijk ook. Ga daarom lekker op vakantie naar de zon, en bedenk dat deze vakantie gesponsord is door uw zonnepanelen.

Zonnepanelen plat dak

Bespaar tot wel 40% op uw investering

Wilt u concrete prijzen weten voor uw zonnepaneel systeem voor op uw platte dak? Doe dan een offerteaanvraag. Door dit slim aan te pakken bespaart u tot wel 40% op de aanschafprijs. U vraagt zich af hoe u dit het slimste aanpakt? Elke specialist is anders en hanteert zijn eigen prijzen. Door offertes te vergelijken ziet u in één oogopslag welke specialist u het voordeligste aanbod doet. Wilt u ook besparen? Vraag hier gratis en vrijblijvend tot wel 6 offertes aan van specialisten in uw regio. Binnen 2 werkdagen ontvangt u de offertes al in uw mailbox. Thuis heeft u rustig de tijd om de offertes te vergelijken en de voordeligste specialist uit te kiezen. Op een investering als zonnepanelen praten we over een besparing van duizenden euro’s door het vergelijken van de prijzen.

Zonnepanelen bovenop uw platte dak

Zonnepanelen kunnen geplaatst worden op zowel een hellend als een plat dak. Een voordeel van zonnepanelen op een plat dak is dat ze makkelijk te plaatsen zijn. De zonnepanelen worden op een plat dak bevestigd op consoles. De consoles worden verzwaard met grind, zandzakken of stenen. Het zou natuurlijk zonde zijn als uw investering van duizenden euro’s naar beneden komt vallen na een flinke herfststorm.

Zonnepanelen op plat dak

Plaatsing van zonnepanelen op een plat dak

Doordat er veel mogelijkheden zijn met de de plaatsing van zonnepanelen op een plat dak, worden ze altijd in de juiste hellingshoek en oriëntatie geplaatst. De optimale hellingshoek voor de zonnepanelen is 35 graden, en de juiste oriëntatie is richting het zuiden. Zo zullen de zonnepanelen op een plat dak het meeste zonlicht opvangen. Dit zorgt ervoor dat u een zo hoog mogelijk rendement behaalt met zonnepanelen op uw platte dak.

Let op eventuele schaduwval

Zonnepanelen en schaduw zijn niet elkaars beste vrienden. Schaduw beïnvloed het rendement van uw zonnepanelen negatief. Houdt daarom rekening met eventuele schaduwval op uw zonnepanelen op een plat dak. Hoe hoger de hellingshoek van uw zonnepanelen, hoe meer schaduw u creëert. Daarom is het verstandig om de zonnepanelen niet te dicht bij elkaar te plaatsen zodat de zonnepanelen niet in elkaars schaduw komen te staan. Maar wat is een goede richtlijn waar u vanuit moet gaan wat betreft het aantal beschikbare vierkante meter op uw platte dak? Gemiddeld zijn zonnepanelen 1,5 m² groot, maar door de schaduw die de zonnepanelen creëren moet u rekening houden dat één zonnepaneel een oppervlakte van 2,5 m² in beslag neemt. Afhankelijk van uw jaarlijkse elektriciteitsverbruik weet u hoeveel zonnepanelen u moet plaatsen. Heeft u een elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh? Dan moet u rekening houden met 18 zonnepanelen van ieder 260 Wp. Dit komt dus neer op 45 m² uitgaande van 2,5 m² per paneel. Heeft u niet veel ruimte voor de zonnepanelen op een plat dak? U kunt uw zonnepanelen plaatsen in een lagere hellingshoek. Dan wordt de ruimte ,die normaal vrij wordt gehouden voor de schaduw, opgevuld door andere zonnepanelen die in een andere richting staan. Dit betekent dus dat deze zonnepanelen niet de optimale stand hebben, maar dit wordt gedaan op kleinere daken, deze daken hebben niet voldoende ruimte om het benodigde aantal zonnepanelen in de optimale stand te plaatsen. Het rendement per oppervlakte is wel lager maar zo heeft u wel de mogelijkheid om meer zonnepanelen te plaatsen omdat de hellingshoek lager is. Let bij het plaatsen op dat er geen schaduw van bomen, masten en huizen op uw zonnepanelen vallen.

Plat dak zonnepanelen

Afstand tot de dakrand

Op het randje van uw dak voelt u zich vast niet heel veilig. Dit geldt voor zonnepanelen ook, voor de panelen is het niet de veiligste plek om geplaatst te worden. Hoe dichter ze bij de rand komen, hoe kwetsbaarder ze zijn. De zonnepanelen vangen dan meer wind en dit levert risico’s op. Een veilige positie is als de zonnepanelen ongeveer 0,5 tot 1 meter van uw dakrand verwijderd zijn. De exacte afstand is afhankelijk van de hoogte van uw zonnepanelen. Door de hoogte gelijk te stellen aan de afstand van uw zonnepanelen tot de dakrand zit u in de juiste richting. Dus als de zonnepanelen een hoogte bereiken van 1 meter (boven het dak) moeten ze minimaal één meter van de dakrand afstaan. Bij een investering als zonnepanelen is het beter om iets meer zekerheid te nemen dan te weinig. Het is namelijk vervelend als u heeft geïnvesteerd in zonnepanelen waarna ze binnen een jaar alweer beneden liggen na een flinke herfststorm. Het is waar, zonnepanelen worden steeds sterker en sneuvelen niet snel. Maar een val van enkele tientallen meters is zelfs voor zonnepanelen niet te behappen.

Dek een gedeelte van uw energieverbruik

Heeft u niet genoeg ruimte op uw platte dak om uw gehele energieverbruik te dekken? Geen probleem, dan neemt u toch gewoon minder zonnepanelen? U dekt dan een gedeelte van uw elektriciteitsverbruik, hier gaat u nog steeds geld mee besparen. Doordat u minder hoeft te investeren is uw besparing uiteraard minder, echter blijft de terugverdientijd gelijk.

Zó voordelig mogelijk uw zonnepanelen aanschaffen

Wilt u zonnepanelen op uw platte dak laten plaatsen? Om er zeker van te zijn dat u jaren plezier zult beleven aan uw zonnepanelen, doet u er goed aan om de installatie over te laten aan een specialist. Maar voor een specialist hoeft u niet de hoofdprijs te betalen. Begin voordat u met een specialist in zee gaat eens met het vergelijken van offertes. Ook u gaat bij het vergelijken zien dat het prijsverschil tussen de specialisten oploopt tot wel 40%. Bij een investering als zonnepanelen loopt deze besparing op tot wel duizenden euro’s. Door meerdere offertes te vergelijken weet u zeker dat u de het onderste uit de kan haalt. Het kost veel tijd en veel moeite om elke specialist persoonlijk te benaderen om een offerte op te maken. Wij bieden u hiervoor de oplossing. Vraag gratis en vrijblijvend in één klap maximaal 6 offertes aan van specialisten in uw buurt. De offertes heeft u binnen 2 werkdagen in huis waarna het vergelijken gaat beginnen. U ziet eenvoudig welke specialist u het voordeligste aanbod doet. Zit de juiste specialist er helaas toch niet bij? Geen probleem, het aanvragen van offertes is bij ons geheel gratis en vrijblijvend. De zoektocht naar de voordeligste zonnepaneel specialist is nog nooit zo makkelijk geweest.

Zonnepanelen plat dak offerte