Omvormer zonnepanelen

Zonnepanelen en een omvormer horen bij elkaar zoals een telefoon en een accu, ze functioneren niet zonder elkaar. Uw zonnepanelen hebben een omvormer nodig om de opgewekte energie om te zetten in bruikbare stroom. Ontdek in dit artikel alle weetjes over de omvormer voor zonnepanelen.

Gemiddelde prijzen

Doordat u aan alleen een omvormer niets heeft, is het belangrijk dat u ook is het belangrijk dat we u eerst het één en ander vertellen over zonnepanelen. Om deze reden geven wij u eerst gemiddelde prijzen van een complete installatie, dus een installatie bestaande uit zonnepanelen, omvormer, montage en btw. In de tabel hieronder ziet u in één overzicht de gemiddelde prijzen en energiebesparing per huishouden.

Aantal personen
huishouden
Gem. Elekt. verbruik per jaar in kWhWp dat nodig is om het verbruik te dekken ( kWh / 0,85)Aantal panelen ( 260 Wp per paneel) Gemiddelde prijs (inclusief omvormer - installatie - btw)Gemiddelde besparing per jaar
12.5003.00012€ 6.100€ 625
2
3.0003.50014€ 7.400€ 750
33.5004.10016€ 8.800€ 875
44.0004.70018€ 9.500€ 1.000
54.5005.30021€ 10.900€ 1.125
65.0005.90023€ 11.800€ 1.250

De prijs van zonnepanelen is afhankelijk van uw energieverbruik, het energieverbruik is weer afhankelijk van de grootte van uw huishouden. Stel, u heeft een huishouden dat bestaat uit 4 personen. U verbruikt dan zo’n 4.000 kWh per jaar. Zonnepanelen hebben een rendement van 85% waardoor ze een maximale capaciteit moeten hebben van 4.700 Wp. De gemiddelde prijs voor deze installatie is € 9.500. Bij deze prijs zit ook een omvormer voor zonnepanelen, de installatie en de btw. De gemiddelde besparing bij deze installatie is jaarlijks € 1.000. Dit betekent dat u uw zonnepanelen al binnen 10 jaar heeft terugverdiend. Heeft u enig idee hoe lang uw zonnepanelen mee gaan? Op dit moment is de levensduur van zonnepanelen minimaal 25 jaar. Het geld wat u op uw elektriciteitsrekening bespaart is goed te gebruiken voor wat leukers. U kunt het geld bijvoorbeeld bij leggen voor een elektrische auto, elektrische fiets of voor totaal wat anders zoals de studie voor uw kinderen. Kortom, zonnepanelen leveren meer op dan wat op het eerste moment vaak wordt gedacht.

Omvormer zonnepanelen

Vind eenvoudig de voordeligste prijs

In de tabel bovenaan de pagina heeft u gemiddelde prijzen gezien, maar de prijs voor zonnepanelen is voor elke situatie anders. Maar hoe vindt u voor uw situatie de voordeligste prijs? Het antwoord daarop is eenvoudig, vergelijk de prijzen van verschillende specialisten. Door een offerte bij verschillende specialisten aan te vragen ziet u al snel welke specialist u het voordeligste aanbod doet. Wij willen u hierbij helpen. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan van maximaal 6 specialisten in uw regio. Het invullen kost slechts 2 minuten en vervolgens ontvangt u de offertes al binnen 2 werkdagen in uw mailbox. Zo is het voor u makkelijk om de offertes naast elkaar te leggen en ze goed te vergelijken. Het vinden van de voordeligste specialist wordt zo een simpel klusje. Het aanvragen van offertes is een goede eerste stap om te profiteren van de vele voordelen van zonnepanelen.

Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

Voor elke installatie van zonnepanelen in tenminste 1 omvormer nodig. Maar wat is de functie van een omvormer voor zonnepanelen precies? De functie is simpel uit te leggen. Uw zonnepanelen wekken energie op maar deze is niet gelijk te gebruiken voor uw huishoudtoestellen. Dit komt doordat er verschillende soorten stroom zijn. Uw zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom (direct current/DC) op, terwijl uw huishoudtoestellen werken op wisselstroom (alternating current/AC). De omvormer zorgt ervoor dat de energie van gelijkstroom wordt omgevormd naar wisselstroom.

Welke omvormer past het beste bij uw situatie?

Het is belangrijk om geadviseerd te worden zodat de omvormer goed past bij uw zonnepanelen. Op de markt zijn er talloze soorten omvormers te verkrijgen. Maar welke omvormer voor zonnepanelen heeft u nodig? Het is belangrijk dat de capaciteit van de omvormer wordt afgestemd op de capaciteit die uw zonnepanelen leveren. U moet er rekening mee houden dat de hellingshoek, schaduwval en de richting van uw zonnepanelen het rendement beïnvloeden. Wellicht is daardoor een omvormer voor zonnepanelen met minder capaciteit ook voldoende. De omvormer mag maximaal 20% kleiner zijn en 10% groter dan het vermogen van uw panelen. Het is verstandig om een installateur van zonnepanelen te raadplegen om te vragen welke omvormer uw zonnepanelen nodig heeft. Er zijn op de markt 4 verschillende soorten omvormers te verkrijgen:

  • string omvormers
  • multi string omvormers
  • micro omvormers
  • power optimizers

String omvormers

Bij string omvormers voor zonnepanelen worden de panelen die in serie geschakeld zijn aan elkaar gekoppeld in lange strings. Vervolgens worden de strings aan de omvormer gekoppeld. Deze soort komt het meest voor. Wanneer wordt deze gebruikt? Deze wordt gebruikt wanneer alle zonnepanelen dezelfde kant op staan en wanneer er weinig schaduw is. Dit systeem heeft als voordeel dat het relatief goedkoop is en dat de kans op storingen in deze omvormer voor zonnepanelen niet groot is. Deze is meestal geschikt voor een installatie van 500 tot 3.000 Wp.

Multi string omvormers

Dit is eigenlijk hetzelfde als de string omvormer maar dan voor grotere installaties (+3.000 kWh). Hierbij worden 2 strings parallel aangesloten op de omvormer voor zonnepanelen. De 2 strings werken onafhankelijk van elkaar. Het is belangrijk dat er wel voldoende zonnepanelen op de strings worden aangesloten, minimaal 5 zonnepanelen per string. De multi string omvormers voor zonnepanelen zijn handig op het moment dat er een verschil is in ligging, oriëntatie of schaduw.

Micro omvormers

Micro omvormers voor zonnepanelen werken op een hele andere manier, elk paneel krijgt hierbij een eigen omvormer. Daarom wordt dit systeem vaak toegepast bij installaties waarbij de zonnepanelen allemaal een andere hellingshoek of oriëntatie hebben. Een nadeel van deze omvormer is dat de zonnepanelen wat meer gevoelig worden voor storingen. Bovendien is het lastig om bij de omvormers te komen in het geval dat er iets kapot gaat. Daar staat tegenover dat het rendement per zonnepaneel uitgelezen kan worden.

Omvormer zonnepanelen dak

power optimizers

Power optimizers zijn een soort tussenvorm van de string omvormer en de micro omvormer. Bij een power optimizer wordt een slim kastje onder een zonnepaneel geplaatst. Zo wordt ervoor gezorgd dat de energie opbrengst van elk afzonderlijk paneel optimaal is. Dit is in tegenstelling tot zonnepanelen zonder optimizers waarbij het rendement wordt bepaald door de zwakste schakel. Power optimizers zijn vooral handig indien er schaduw op uw zonnepanelen valt en/of de zonnepanelen allemaal in een andere richting staan, is dit niet het geval? Dan zal de meerwaarde beperkt zijn.

Levensduur en kosten van omvormers

Zonnepanelen hebben een zeer lange levensduur, zo’n 25 jaar. Omvormers hebben in tegenstelling to zonnepanelen een kortere levensduur, dit is bij omvormers voor zonnepanelen gemiddeld 10 tot 15 jaar. Na deze tijd moet de omvormer worden vervangen. De kosten voor een omvormer te laten vervangen lopen sterk uiteen. U moet rekenen op een gemiddelde prijs van zo’n € 1.000 tot € 1.500. Dit lijkt misschien op het eerste gezicht een hoop geld. Maar bedenkt u zich eens wat anders, uw zonnepanelen zorgen er al snel voor dat u € 1.000 per jaar bespaart op uw energierekening. Van de besparing die u minstens 25 jaar gaat doen, moet u dus rekening houden dat 1.5 jaar van het bespaarde geld voor een nieuwe omvormer voor uw zonnepanelen is. Na het vervangen zou u er zomaar weer 15 jaar mee verder kunnen.

Omvormers zonnepanelen

De plaatsing van de omvormer voor zonnepanelen

Over de plaatsing van de omvormer voor zonnepanelen spoken wellicht verschillende vragen door uw hoofd. Vragen zoals; moet de omvormer direct onder het dak? Kan de omvormer ook in de schuur? Of kan de omvormer ook buiten geplaatst worden?

Om te beginnen moet u begrijpen dat u vaak niet zelf in de hand heeft waar de omvormer voor zonnepanelen geplaatst wordt. U bent namelijk aangewezen op een aantal plekken, dit komt doordat de omvormer een aanknopingspunt van kabels is en de omvormer kan ook nog eens geluid maken door de ventilator. Over het algemeen wordt de omvormer geplaatst op: de zolder, in een garage/schuur of buiten (onder een afdak).

Wat bij de omvormer voor zonnepanelen erg belangrijk is, is de warmteafvoer. Op het moment dat een omvormer erg warm wordt, kan die tot wel 5% aan rendement verliezen. Daarom is het belangrijk dat de omvormer zijn warmte goed kwijt kan. Zo treedt er zo min mogelijk verlies op van het rendement.

Is het belangrijk dat de omvormer van zonnepanelen dichtbij de panelen zelf wordt geplaatst? De stroom die de zonnepanelen opwekken wordt via kabels naar de omvormer verplaatst, dit levert weerstand op. In het geval dat de omvormer dichtbij de meterkast hangt is er een langere DC-kabel (gelijkstroom). Hangt de omvormer dichtbij de zonnepanelen? Dan is er een langere AC-kabel (wisselstroom). Bij het transporteren van stroom is er altijd verlies van rendement. Over het algemeen wordt er gezegd dat de omvormer het beste dichtbij de meterkast moet staan als de zonnepanelen serie geschakeld zijn.

Het is mogelijk om de omvormer voor zonnepanelen buiten te plaatsen. Er zijn types die hoeven zelfs niet onder een afdak geplaatst te worden. Het is wel belangrijk om vooraf informatie te vragen aan een specialist of de omvormer hiervoor geschikt is, want lang niet elke omvormer kan tegen vocht en condens.

Vind de voordeligste omvormer

Nu u op de hoogte bent gebracht over de omvormer voor zonnepanelen heeft u veel algemene informatie gehad. Maar wilt u de perfecte omvormer voor uw situatie? Dan raden wij aan om een specialist te raadplegen. Deze gaat uw situatie bekijken en geeft u een persoonlijk advies. Zo weet u precies welke omvormer het beste voor uw woning geschikt is. Maar hier wilt u natuurlijk niet de hoofdprijs voor betalen. Hoe vindt u eenvoudig de voordeligste specialist voor uw omvormer? Door offertes van de verschillende specialisten met elkaar te vergelijken. Door de offertes naast elkaar te leggen gaat u ontdekken dat het prijsverschil oploopt tot wel 40%. Wilt u ook maximaal 40% besparen op de investering in uw omvormer? Vraag dan hier nu gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 6 specialisten in uw regio. Zo weet u zeker dat u niet teveel betaalt. Buiten het feit dat u zo de voordeligste specialist vindt, weet u ook zeker dat deze specialist kwalitatief goed is. Bij ons zijn alleen kwalitatief goede specialisten aangesloten. Doe een offerteaanvraag en profiteer dit jaar nog van groene energie.

Omvormer zonnepanelen offerte