Zonnepanelen vergelijken

Bent u zich aan het oriënteren op de verschillende soorten zonnepanelen? Zonnepanelen bieden u het voordeel van een lage energierekening maar u zorgt er ook voor dat uw (klein) kinderen ook nog van deze planeet kunnen genieten. Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten over zonnepanelen? Lees hier meer zodat u de juiste beslissing neemt na het vergelijken van zonnepanelen.

Zonnepanelen vergelijken

De prijzen van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, daarom is het belangrijk om de verschillende type zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het is van belang dat u inzicht krijgt waarin het prijsverschil zit. De prijzen van zonnepanelen zijn onder andere afhankelijk van het type dat u kiest, het vermogen per paneel en natuurlijk de hoeveelheid panelen. Om u een duidelijk beeld te geven van wat de richtprijzen van zonnepanelen zijn, raden wij u aan om onderstaande tabel te bekijken.

Aantal personen
huishouden
Gem. Elekt. verbruik per jaar in kWhWp dat nodig is om het verbruik te dekken ( kWh / 0,85)Aantal panelen ( 260 Wp per paneel) Gemiddelde prijs (inclusief omvormer - installatie - btw)Gemiddelde besparing per jaar
12.5003.00012€ 6.100€ 625
2
3.0003.50014€ 7.400€ 750
33.5004.10016€ 8.800€ 875
44.0004.70018€ 9.500€ 1.000
54.5005.30021€ 10.900€ 1.125
65.0005.90023€ 11.800€ 1.250

Een gemiddeld Vlaams gezin (2 volwassen en 1 kind) heeft een elektriciteitsverbruik van ongeveer 3.500 kWh per jaar. De zonnepanelen benutten 85% van hun capaciteit en in de bovenstaande tabel is af te lezen dat u dan rekening moet houden met een capaciteit van 4.100 Wp. Het rendement verschilt per type, het is daarom van belang om het rendement van de verschillende zonnepanelen te vergelijken. De prijs voor het laten plaatsen van zonnepanelen met een capaciteit van 4.100 Wp kost gemiddeld € 8.800. De prijzen verschillen per aanbieder. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan van niet één maar tot maximaal 6 betrouwbare specialisten bij u in de buurt. U krijgt vervolgens binnen twee werkdagen de prijzen van specialisten in huis. Door de verschillende specialisten goed te vergelijken bespaart u tot maximaal 40% op uw totale klus.

Zonnepanelen vergelijken, welke soorten zijn er?

Voordat u besluit om zonnepanelen aan te schaffen, is het belangrijk dat u geïnformeerd
bent over de verschillende soorten. Er zijn drie soorten te onderscheiden:

  • monokristallijn zonnepanelen
  • polykristallijn zonnepanelen
  • amorf (dunne film) zonnepanelen

Zonnepanelen verschillen onder andere in prijs, uiterlijk en rendement. Bent u benieuwd welk type in uw situatie de beste keus is? Lees dan snel verder.

Soorten zonnepanelen vergelijken

Monokristallijn zonnepanelen

De zonnecellen in dit type zonnepaneel bestaan uit 1 siliciumkristal. Silicium wordt gesmolten en daaruit worden grote staven (monokristallen) getrokken, hierdoor is de oppervlakte egaal (zwart) van kleur. Het materiaal uit de monokristallijn zonnepanelen kwam van oorsprong uitsluitend uit computer chips. Op het moment dat u de zonnepanelen onderling vergelijkt zal blijken dat deze variant het allerhoogste rendement heeft. Wanneer er gekeken wordt naar de efficiëntie van zonnepanelen, scoren deze het hoogst. Door het uitgebreide productieproces zullen deze zonnepanelen ook enkele tientjes duurder zijn in aanschaf.

polykristallijn zonnepanelen

Dit zijn de traditionele zonnepanelen die niet meer weg te denken zijn uit ons huidige straatbeeld. Ze zijn te herkennen aan hun typische blauwe uiterlijk, met een scherven achtig patroon. Polykristallijn zonnepanelen worden eveneens van siliciumkristal gemaakt echter is het rendement wel lager omdat het productieproces afwijkt. De verschillen in efficiëntie en aanschafprijs zijn belangrijke factoren waarmee u de verschillende zonnepanelen kunt vergelijken. Echter door snelle technologische ontwikkelingen wordt het verschil in prijs en rendement wel steeds kleiner. Daarom zijn beide type zonnepanelen prima opties.

Amorf (dunne film) zonnepanelen

Amorf zonnecellen zijn het meest voordelig maar hebben ook het laagste rendement. Amorf zonnepanelen hebben een andere opbouw dan de andere zonnepanelen. Ze zijn relatief dun met een egale zwarte kleur. De amorf cellen worden ook wel dunnelaagcellen genoemd. Dit is omdat er een zeer dunne fotovoltaïsche laag wordt aangebracht. Doordat Amorf zonnepanelen gebruik maken van deze (dunne) laag zijn de productiekosten lager, echter is het rendement ook lager. Wat de dunne film panelen onderscheidt is dat deze buigzaam zijn. Deze unieke eigenschap kan voor uw situatie misschien de uitkomst bieden. Amorf zonnepanelen zijn geschikt wanneer er veel dakoppervlakte is om ze op te plaatsen, bijvoorbeeld op het dak van een boerderij.

Zonnepanelen vergelijken dak

Zonnepanelen vergelijken, welke soort past bij u?

U heeft zich nu een beetje kunnen verdiepen in de wereld van zonnepanelen. Toch zal door uw hoofd de vraag spoken welk zonnepaneel het beste bij u past. Door zelf zonnepanelen te vergelijken komt u al een heel eind, maar vraag voor gedetailleerde informatie een specialist om advies. Specialisten weten veel over de type zonnepanelen en kunnen u een offerte toesturen zodat u precies weet op welke prijs u kunt rekenen. Zij vertellen u welke mogelijkheid het beste past in uw situatie. Wij brengen u graag in contact met betrouwbare specialisten in zonnepanelen. Vul ons korte en eenvoudige offerteformulier in en ontvang binnen 2 werkdagen de prijsopgaven van maximaal 6 betrouwbare specialisten bij u in de buurt. Door de offertes te vergelijken krijgt u een beter beeld van de bedrijven in uw regio en waarna u ze kunt vergelijken op factoren zoals garantie, prijs en service. Zo weet u na het vergelijken voor welke specialist u moet gaan. Door de offertes nauwkeurig te vergelijken bespaart u tot wel 40% op uw zonnepanelen. De prijzen van de leveranciers verschillen namelijk enorm.

Zonnepanelen vergelijken offerte