Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen: waarom is dit zo belangrijk, en hoe zorg ik eigenlijk voor een optimaal rendement? Op deze, en vele vragen die wellicht in uw hoofd spelen geven wij antwoord.

Wat zijn de kosten voor een zonnepaneelinstallatie?

Voordat we de vraag beantwoorden hoe u optimaal rendement bereikt met zonnepanelen, gaan we eerst eens bekijken hoeveel een zonnepaneelinstallatie u gaat kosten. De prijzen van zonnepanelen zijn sinds 2011 met bijna 50% gedaald wat ervoor heeft gezorgd dat de investering in zonnepanelen voor meer huishoudens is weggelegd. Om het u makkelijk te maken hebben wij een overzicht gemaakt met de gemiddelde investering per huishouden. Natuurlijk ziet u bij de prijs ook de bijbehorende besparing. Over het algemeen worden zonnepanelen binnen 8 tot 10 jaar terugverdiend.

Aantal personen
huishouden
Gem. Elekt. verbruik per jaar in kWhWp dat nodig is om het verbruik te dekken ( kWh / 0,85)Aantal panelen ( 260 Wp per paneel) Gemiddelde prijs (inclusief omvormer - installatie - btw)Gemiddelde besparing per jaar
12.5003.00012€ 6.100€ 625
2
3.0003.50014€ 7.400€ 750
33.5004.10016€ 8.800€ 875
44.0004.70018€ 9.500€ 1.000
54.5005.30021€ 10.900€ 1.125
65.0005.90023€ 11.800€ 1.250

Laten we als voorbeeld nemen dat u een huishouden heeft dat bestaat uit 2 volwassenen en 2 kinderen. Een gemiddeld elektriciteitsverbruik is bij deze samenstelling 4.000 kWh per jaar. Bij dit verbruik heeft u zonnepanelen nodig met een capaciteit van 4.700 Wp. Waarom de capaciteit van zonnepanelen hoger moet zijn dan uw elektriciteitsverbruik? In België hebben we te maken met regenachtige en bewolkte dagen, hierdoor is het gemiddelde rendement van zonnepanelen 85%. Ongeveer 18 zonnepanelen met een vermogen van 260 Wp per stuk leveren u dan genoeg capaciteit om uw totale verbruik te dekken. U moet nog letten op een belangrijk detail: het aantal beschikbare m² op uw dak. Gemiddeld hebben zonnepanelen een afmeting van 1,5 m². Bij 18 zonnepanelen moet u dus 27 m² beschikbaar hebben op uw dak. De investering hiervoor bedraagt € 9.500, maar omdat u hiermee van een jaarlijkse besparing geniet van € 1.000, heeft u de investering al binnen 10 jaar terugverdiend.

Rendement zonnepanelen

Wilt u concrete prijzen weten?

Bovenstaande prijzen geven een gemiddelde weer, maar bent u benieuwd naar een concrete prijs voor uw situatie? Doe dan een offerteaanvraag. Door het vergelijken van offertes ervaart u dat het prijsverschil tussen aanbieders flink oploopt. Hoe lager de prijs is, hoe sneller u uw investering terugverdiend. Wist u dat u heel eenvoudig de voordeligste prijs vindt? Door offertes te vergelijken is het vinden van de voordeligste specialist een eenvoudige klus. Niet alleen het rendement van zonnepanelen is van invloed op de prijs, ook de juiste specialist heeft daar een grote rol in. Door het vergelijken van offertes bespaart u tot wel 40% op de aanschafprijs van uw zonnepanelen. Waar wij deze 40% op baseren? Heel simpel, de mensen die u voorgingen hebben ervaren dat de prijzen van de verschillende lokale specialisten to wel 40% uiteenlopen. Ga daarom niet in zee met de eerste de beste specialist die u tegenkomt, maar vraag eerst meerdere offertes aan. Bij ons doet u dat eenvoudig, snel en gratis. Vraag hier in één klap offertes aan van niet één, maar tot wel 6 specialisten in uw buurt. De offertes heeft u binnen 2 werkdagen in huis, waarna het kiezen van de voordeligste specialist gaat beginnen. Het aanvragen van offertes is een goede eerste stap om tot wel duizend euro per jaar te besparen met uw nieuwe zonnepanelen.

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen bepaalt in grote lijnen hoeveel uw jaarlijkse besparing wordt. Zoals eerder vermeld is de aanschafprijs flink gedaald én door het blijven verbeteren van de technologie is het rendement van zonnepanelen verbeterd. Om deze reden worden zonnepanelen voor steeds meer mensen interessant. Bij een gemiddeld rendement van zonnepanelen staat de opbrengst gelijk aan een de opbrengst die u bij een spaarrekening krijgt met een rentepercentage van zo’n 6%. Het vinden van een spaarrekening met zo’n hoog percentage is een moeilijke opgave. U bespaart met zonnepanelen dus meer dan u uw geld op een spaarrekening zet.

Welke factoren hebben invloed op het rendement van zonnepanelen? De belangrijkste factoren zijn:

 • het type
 • de plaatsing
 • weersomstandigheden
 • vuil
 • de leeftijd van het zonnepaneel

Type zonnepaneel

Het rendement van zonnepanelen verschilt per type zonnepaneel. Er zijn op dit moment drie verschillende soorten zonnepanelen te kooop:

 • monokristallijn zonnepanelen
 • polykristallijn zonnepanelen
 • amorf (dunne film) zonnepanelen

De monokristallijn zonnepanelen hebben het hoogste rendement per oppervlakte, op de voet gevolgd door de polykristallijn zonnepanelen (zo’n 4% minder rendement). De amorf (dunne film) zonnepanelen hebben het laagste rendement per oppervlakte, echter zijn deze wel het voordeligst in aanschafprijs. Deze panelen zijn een goede oplossing indien u over veel oppervlakte beschikt, zoals een boerderij. Door zonnepanelen te vergelijken komt u er achter welke zonnepanelen voor u het meest geschikt zijn.

Plaatsing

Zonnepanelen plaatsen is een nauwkeurige klus die veel invloed heeft op het rendement van zonnepanelen. Dit komt doordat de zon zich voortdurend beweegt en zich het meest laat zien richting het zuiden. Daarom bieden zonnepanelen het hoogste rendement als ze richting het zuiden geplaatst worden met een hellingspercentage van 35 graden.

Rendement zonnepanelen dak

Weersomstandigheden

We kunnen er niets aan doen, maar het is van invloed op het rendement van zonnepanelen: het weer. Niet alleen het aantal zonuren is belangrijk, maar ook de lichtintensiteit en de temperatuur. Soms zouden we het liefst een een klimaat hebben waar het altijd zonnig is en een aangename temperatuur van zo’n 22 graden. Dit is voor zonnepanelen niet anders, de buitentemperatuur heeft namelijk invloed op het rendement van zonnepanelen. Voor zonnepanelen is een buitentemperatuur van 25 graden ideaal. Op het moment dat de zonnepanelen te warm worden, daalt het rendement. Om deze reden worden de zonnepanelen niet te dicht tegen elkaar geplaatst, zo worden ze gekoeld door de wind.

Vuil

Als er te veel vuil op uw zonnepanelen ligt beïnvloed dat negatief het rendement van zonnepanelen. Ook al wordt het meeste vuil door de regen en wind weggehaald, er blijft vaak toch wat achter. Daarom is het belangrijk dat u ongeveer 2 keer per jaar uw zonnepanelen controleert op vuil. Constateert u vuil? Dan is het reinigen van zonnepanelen geen overbodige luxe. Zo zorgt u ervoor dat het rendement maximaal blijft. Als uw rendement maximaal blijft, blijft uw besparing ook maximaal.

Leeftijd

Doordat zonnepanelen geen bewegende onderdelen hebben slijten ze nagenoeg niet. Daarom hebben ze een levensduur van minstens 25 jaar. De top jaren van de zonnepanelen zijn de eerste 10 jaren. Na 10 jaar zal de gemiddelde opbrenst nog zo’n 90 % zijn en na zo’n 25 jaar is het rendement van zonnepanelen nog zo’n 80% van het oorspronkelijke rendement.

Opbrengst zonnepanelen

Natuurlijk is het rendement van zonnepanelen belangrijk maar ook erg belangrijk: de opbrengst van zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen heeft zeker invloed op de opbrengst die u gaat behalen met uw zonnepanelen. De opbrengst helpt u bij het berekenen van uw terugverdientijd. Het berekenen van de opbrengst van zonnepanelen doet u aan de hand van de volgende factoren:

 • aantal zonnepanelen
 • uw jaarlijkse elektriciteitsverbruik
 • capaciteit van de zonnepanelen
 • huidige stroomprijs

Stel, u heeft een gemiddeld Vlaams huishouden dat bestaat uit 2 volwassenen en 1 kind. Dan ziet uw situatie er als volgt uit:

 • aantal zonnepanelen: 16
 • uw jaarlijkse elektriciteitsverbruik: 3.500 kWh
 • capaciteit van de zonnepanelen: 4.100 Wp
 • huidige stroomprijs: € 0,25 per kWh

U ziet hierboven dat u met 16 zonnepanelen met een rendement van 260 Wp per paneel een elektriciteitsverbruik dekt van 3.500 kWh per jaar. Door uw jaarlijkse elektriciteitsverbuik te vermenigvuldigen met de actuele stroomprijs is te zien dat uw besparing 3.500 kWh x € 0,25 = € 875 per jaar is. Voor deze installatie bedraagt de investering € 8.800. U heeft dus binnen iets meer dan 10 jaar uw investering terugverdiend. Door de lange levensduur van zonnepanelen, minstens 25 jaar, gaat u nog zeker € 13.000 besparen. Zo wordt uw toekomstige auto of zonvakantie gesponsord door uw zonnepanelen. Bovendien doet u ook nog een positieve bijdrage aan het milieu.

Verkort uw terugverdientijd, kies voor de juiste specialist

Wilt u investeren in zonnepanelen, maar heeft u geen idee wie u daarvoor moet benaderen? Start uw zoektocht naar een voordelige en ervaren specialist hier. Vraag hier gratis en vrijblijvend tot wel 6 offertes aan bij meerdere zonnepaneel specialisten in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes al ontvangen in uw mailbox. Zo wordt het vergelijken van de specialisten wel erg makkelijk. Door offertes goed met elkaar te vergelijken bespaart u tot wel 40% op de investering in uw zonnepanelen. Doordat uw aanschafprijs lager is, verdient u uw zonnepanelen nog sneller terug. Door te investeren in zonnepanelen is uw energierekening dit jaar nog verleden tijd.

Rendement zonnepanelen offerte