Groenestroomcertificaten

Groenestroomcertificaten zeggen u wellicht nog niet zoveel, toch zorgen deze certificaten voor financiële voordelen. Bent u benieuwd wat deze financiële voordelen voor u kunnen betekenen? Lees snel verder!

Groenestroomcertificaten

De prijzen dalen, de kwaliteit gaat omhoog

Voordat we het gaan hebben over de afschaffing van het uitreiken van groenestroomcertificaten door de Vlaamse regering is het van belang dat u een goed beeld krijgt van de aanschafprijs van uw zonnepanelen. Doordat de technologische ontwikkelingen stijgen, worden de zonnepanelen steeds efficiënter en sneller geproduceerd. We kunnen wel zeggen het fabriceren van zonnepanelen over is gegaan tot massaproductie. Hierdoor kosten de zonnepanelen slechts de helft van de aanschafprijs die in 2011 betaald moest worden. De prijzen gaan omlaag en een bijkomend voordeel is dat de kwaliteit (efficiëntie) omhoog gaat. Raadpleeg onderstaande tabel voor alle ins en outs over zonnepanelen, waarbij de prijs van zonnepanelen natuurlijk niet mag ontbreken.  Let op, deze groenestroomcertificaten worden momenteel alleen nog maar uitgedeeld aan huishoudens met zonnepaneel installaties die meer dan 10.000 kWh opleveren. Lees in dit artikel meer over de afschaffing van groenestroomcertificaten beneden dit maximum.

Aantal personen
huishouden
Gem. Elekt. verbruik per jaar in kWhWp dat nodig is om het verbruik te dekken ( kWh / 0,85)Aantal panelen ( 260 Wp per paneel) Gemiddelde prijs (inclusief omvormer - installatie - btw)Gemiddelde besparing per jaar
12.5003.00012€ 6.100€ 625
2
3.0003.50014€ 7.400€ 750
33.5004.10016€ 8.800€ 875
44.0004.70018€ 9.500€ 1.000
54.5005.30021€ 10.900€ 1.125
65.0005.90023€ 11.800€ 1.250

Bovenstaande prijsvoorbeelden geven u een indicatie van wat de investering ongeveer gaat kosten. De prijzen verschillen flink per specialist maar zijn ook van meerdere factoren afhankelijk. Zo is het logischerwijs duurder wanneer u besluit om meer zonnepanelen aan te schaffen. Het voordeel van meer zonnepanelen is dat de jaarlijkse besparing ook hoger wordt. De zonnepanelen hebben een levensduur van minimaal 25 jaar. Ga daarom niet over 1 nacht ijs, vergelijk nu kosteloos en vrijblijvend tot maximaal 6 offertes van specialisten bij u in de buurt. Binnen 2 werkdagen ontvangt u de offertes in uw mailbox en door deze offertes met elkaar te vergelijken bespaart u tot wel 40% op de totale klus. Dit komt door het grote prijsverschil tussen de verschillende specialisten.

Wat zijn groenestroomcertificaten?

Groenestroomcertificaten worden bij zonnepanelen uitgegeven als een bewijs dat er groene stroom geproduceerd werd. Per 1.000 kWh opgewekte groene stroom zijn er groenestroomcertificaten uitgedeeld. De staat stimuleert het produceren van groene stroom en gaf daardoor groenestroomcertificaten uit als een beloning. Hierdoor wordt het land minder vervuild en kreeg de milieubewuste bewoner er iets voor terug. De groenestroomcertificaten zijn alleen virtueel te verkrijgen, deze werden bijgehouden en uitgereikt door de VREG, de Vlaamse Regulator voor Gas en Elektriciteitsmarkt.

Groenestroomcertificaat zonnepanelen

Wat kunt u verwachten van groenestroomcertificaten?

In de database wordt precies bijgehouden hoeveel groene stroom uw zonnepanelen produceren. Groenestroomcertificaten krijgt u per 1.000 kWh en door deze in te wisselen krijgt u geld (het inwisselen gebeurd automatisch). Dit is rond de € 20 per certificaat. Een gemiddeld Vlaams gezin (2 volwassenen en 1 kind) verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. Doordat het gemiddeld rendement van zonnepanelen 85% is heeft u een capaciteit van 4.100 kWh nodig. Dit betekend 4 groenestroomcertificaten per jaar wat u een extra voordeel geeft van € 80 per jaar.

Aantal personen
huishouden
Gem. Elekt. verbruik per jaar in kWh
Wp dat nodig is om het verbruik te dekken ( kWh / 0,85)Aantal groenestroomcertificaten per jaaJaarlijkse besparen
12.5003.0003€ 60
33.5004.1004€ 80
54.5005.3005€ 100

De afschaffing van groenestroomcertificaten

De tijden veranderen en daardoor ook de vergoedingen. Nu de zonnepanelen steeds goedkoper worden en het rendement steeds hoger wordt, vindt de regering dat de zonnepanelen van zichzelf genoeg opbrengen. Hierdoor worden er geen groenestroomcertificaten meer uitgereikt aan huishoudens met een installatie die minder dan 10.000 kWh oplevert. Dat zonnepanelen voordelig zijn laat de prijzentabel zien. De opbrengst van een zonnepaneel installatie van 4.700 kWh is gemiddeld € 1.000 per jaar. Dit laat zien dat u de investering na ongeveer 9.5 jaar heeft terugverdiend. Behalve dat zonnepanelen financiële voordelen bieden, zorgt u ook voor een schonere planeet. Hier zullen uw (klein) kinderen natuurlijk van profiteren. Het is dus niet een groenestroomcertificaat die u extra voordeel geeft, het zijn de zonnepanelen zelf.

Zonnepanelen voor de scherpste prijs

Ook al zijn de groenestroomcertificaten voor het overgrote deel van de bevolking niet meer van toepassing, het is en blijft een investering die zichzelf absoluut terugverdiend. Dit gebeurt namelijk al na 8 tot 10 jaar. Bovendien draagt u ook nog eens uw steentje bij aan het milieu. Laat uw zonnepanelen plaatsen door iemand met ervaring. Bij ons vergelijkt u gemakkelijk ervaren specialisten, hierdoor heeft u de garantie dat ze goed geplaatst worden waarbij u ook nog eens profiteert van de meest voordelige deal. Vraag nu snel en eenvoudig offertes aan van maximaal 6 ervaren specialisten bij u in de buurt. Het aanvragen van offertes doet u bij ons helemaal gratis en vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast. Door goed te vergelijken bespaart u tot wel 40% op uw totale klus. Waarom 40%? Mensen die u voor gingen hebben ervaren dat de prijsverschillen tussen de leveranciers oplopen tot wel 40%. Vraag uw offertes aan en begin direct met geld besparen.

Groenestroomcertificaat offerte