Beste zonnepanelen

Wat zijn de beste zonnepanelen? In dit artikel gaan we verder in op de zonnepanelen die het beste bij u passen. Lees daarom snel verder en ontdek welke zonnepanelen voor u het beste zijn.

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig en wat is de gemiddelde prijs?

De beste zonnepanelen zijn de panelen met de juiste prijs-kwaliteitverhouding. Het is belangrijk dat u weet hoe de prijzen zijn opgebouwd bij het investeren in zonnepanelen. De beste zonnepanelen voor u zijn de panelen die uw elektriciteitskosten verleden tijd maken, maar aar u niet de hoofdprijs voor betaalt.

Beste zonnepanelen dak

Het berekenen van de prijzen van zonnepanelen is een lastige klus. Wij maken het makkelijk en hebben de gemiddelde prijzen van zonnepanelen in een handig overzicht gezet. Zo ziet u eenvoudig wat de gemiddelde investering en besparing is per huishouden.

Aantal personen
huishouden
Gem. Elekt. verbruik per jaar in kWhWp dat nodig is om het verbruik te dekken ( kWh / 0,85)Aantal panelen ( 260 Wp per paneel) Gemiddelde prijs (inclusief omvormer - installatie - btw)Gemiddelde besparing per jaar
12.5003.00012€ 6.100€ 625
2
3.0003.50014€ 7.400€ 750
33.5004.10016€ 8.800€ 875
44.0004.70018€ 9.500€ 1.000
54.5005.30021€ 10.900€ 1.125
65.0005.90023€ 11.800€ 1.250

Heeft u een groot huishouden, bestaande uit 5 personen? Met zoveel personen heeft u veel gezelligheid, maar gebruikt u vast ook veel stroom. Gemiddeld gebruiken huishoudens met 5 personen zo’n 4.500 kWh stroom per jaar. Gemiddeld bedraagt de investering voor zonnepanelen om dit verbruik te dekken zo’n € 10.900. Met deze zonnepanelen bespaart u jaarlijks € 1.125. Dit betekent dat u binnen 10 jaar uw investering heeft terugverdiend. Door de lange levensduur van zonnepanelen, minstens 25 jaar, gaat u nog zeker zo’n 15 jaar besparen op uw energierekening. Als wij 15 jaar vermenigvuldigen met uw jaarlijkse besparing van € 1.125, komen we uit op een besparing van bijna € 17.000. Door de beste zonnepanelen voor uw situatie te kiezen wordt dit wellicht nog meer. Bedenkt u zich eens wat voor een mogelijkheden u heeft met dit geld. De studies van uw kinderen bekostigen, een vakantie naar een parelwit strand met het hele gezin of toch liever een nieuwe auto?

Bespaar nog meer op de beste zonnepanelen

Betaal voor de beste zonnepanelen niet de hoofdprijs. Elke specialist hanteert zijn of haar eigen prijzen. Maar u weet pas zeker of dit een eerlijke prijs is door de prijzen van de verschillende specialisten met elkaar te vergelijken. Door het vergelijken ontdekt u dat de prijzen van zonnepanelen verschillen tot wel 40%. Wilt u ook tot wel 40% besparen op de aanschafprijs voor de beste zonnepanelen? Vraag dan hier in één klap offertes aan van tot wel 6 specialisten in uw regio. Deze offerteaanvraag is geheel gratis en vrijblijvend. U ontvangt de offertes binnen 2 werkdagen in uw mailbox, waarna het vergelijken gaat beginnen. Thuis, op de bank, heeft u alle tijd om de offertes rustig met elkaar te vergelijken. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt. Bespaar dit jaar nog op uw energierekening met zonnepanelen.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Het is verstandig om een weloverwogen beslissing te maken op het moment dat u besluit om te investeren in zonnepanelen. Zo kiest u de beste zonnepanelen uit. Maar welke factoren zorgen ervoor dat een zonnepaneel wordt bestempeld als één van de beste zonnepanelen? Om dit te bepalen doet u er goed aan om te kijken naar de volgende factoren:

 • type zonnepaneel
 • fabrikant
 • keurmerk
 • garantie

Type zonnepaneel

De beste zonnepanelen zijn per situatie verschillend. De zonnepanelen verschillen onderling op rendement en prijs. Elk type heeft zo zijn voor- en nadelen. Op het moment zijn er 3 soorten zonnepanelen:

monokristallijn zonnepanelen
polykristallijn zonnepanelen
amorf (dunne film) zonnepanelen

Mono- en polykristallijn zonnepanelen

Over het algemeen vinden mensen de mono- en polykristallijn de beste zonnepanelen. Dit komt door het rendement. Over het algemeen hebben de monokristallijn zonnepanelen het hoogste rendement, zo’n 4% hoger dan de polykristallijn zonnepanelen. De verschillen zijn niet gigantisch groot, en het verschil in prijs valt ook mee. Dit zorgt ervoor dat in de praktijk beide zonnepanelen prima opties zijn. Wel zijn de monokristallijn zonnepanelen enkele tientjes duurder per paneel. Er zit nog wel verschil in het uiterlijk. De monokristallijn zonnepanelen hebben een egale zwarte kleur, terwijl de polykristallijn zonnepanelen een schervenachtig patroon hebben en een blauwe kleur.

Amorf (dunne film) zonnepanelen

De amorf (dunne film) zonnepanelen hebben minder rendement per oppervlakte. Hierdoor zijn deze zonnepanelen goedkoper in aanschaf. De amorf (dunne film) zonnepanelen zijn wellicht de beste zonnepanelen als u overveel ruimte beschikt om veel zonnepanelen te plaatsen, bijvoorbeeld bij een boerderij. U kunt dan genoeg zonnepanelen plaatsen om een hoge opbrengst te behalen, terwijl de aanschafprijs meevalt.

Welk type zonnepanelen passen het beste bij uw situatie?

Maar wat zijn de beste zonnepanelen voor u? Uit meerdere testen is gebleken dat er niet echt een specifiek verschil is tussen de monokristallijn en de polykristallijn zonnepanelen. De opbrengst en het rendement zijn nagenoeg aan elkaar gelijk. Het grootste verschil zit in het uiterlijk, doordat de monokristalijn zonnepanelen egaal van kleur (zwart) zijn worden deze over het algemeen het mooist gevonden. Vergelijk de zonnepanelen goed om erachter te komen welke het beste bij u passen.

De beste zonnepanelen bij de juiste fabrikant

Heeft u een goed beeld gekregen van welk type de beste zonnepanelen voor u zijn? Dan is het tijd voor een volgende stap, kijk naar de fabrikant van de zonnepanelen. Elke fabrikant hanteert eigen prijzen, maar u moet wel in uw achterhoofd houden: is deze prijs te mooi om waar te zijn? Als u dit denkt, dan is dat meestal ook zo. Kies daarom voor een specialist die al minstens 10 jaar bestaat. Doordat de specialist langer actief is, is er meer bekend over de prestaties en financiele situatie van het bedrijf. Dit is voor u een voordeel want zo weet u dat de betreffende specialist beter te vertrouwen is. Zoek ook op internet naar ervaringen van consumenten, voordat u in zee gaat met een specialist. Om nog meer zekerheid te krijgen, doet u er goed aan om te kijken of de specialisten zijn aangesloten bij een keurmerk. In de volgende alinea leest u meer over de keurmerken en certificaten.

Beste zonnepanelen

Controleer keurmerken voor de beste zonnepanelen

Het is verstandig om te kijken of de beste zonnepanelen beschikken over de volgende keurmerken/certificaten, zo weet u of de zonnepanelen voldoen aan bepaalde eisen die u laten zien dat het kwalitatief goede zonnepanelen zijn. We onderscheiden de volgende keurmerken en certificaten:

 • TÜV-keurmerk
 • IEC-certificaat
 • ISO-kwaliteit
 • CE-keurmerk

TÜV-keurmerk

Het TÜV-keurmerk is een belangrijk keurmerk waar u zeker op moet letten bij het vinden van de beste zonnepanelen. Dit keurmerk wordt wereldwijd erkend en vertrouwd. Het TÜV-keurmerk wordt gegeven door een keuringsdienst uit Duitsland. Duitsland wordt gezien als één van de voorlopers van zonne-energie. Zij testen bij dit keurmerk de beste zonnepanelen op kwaliteit en veiligheid. Ook wordt bij deze test bekeken hoe het type zonnepaneel op bepaalde factoren reageert (zonlicht, sneeuw, hagel, vocht). Ziet u een zonnepaneel met het TÜV-keurmerk? Dan weet u zeker dat dit één van de beste zonnepanelen moet zijn.

IEC-certificaat

IEC staat voor International Electrotechnical Commission. Als zonnepanelen beschikken over een IEC-certificaat weet u dat de zonnepanelen uitvoerig zijn getest door een bevoegde partij en dat deze aan de eisen hebben voldaan. In deze test ligt de focus op betrouwbaarheid, duurzaamheid en hoeveel het rendement in de jaren terugloopt.

ISO-kwaliteit

Bij de beste zonnepanelen ziet u vaak het ISO-certificaat ISO 9001 en/of ISO 14001 staan. De eerste (9001) is een norm om het bedrijf te controleren of zij naar bepaalde kwaliteitsverbetering streven. De ISO 14001 stelt eisen aan de organisatie over het milieubeleid. Ziet u zonnepanelen met deze certificaten? Dan weet u zeker dat de organisatie streeft naar kwaliteit. Let op: deze kwaliteit zegt niets over de geleverde producten, het laat zien dat het kwaliteitssysteem van de organisatie aan bepaalde eisen voldoet.

CE-keurmerk

CE-keurmerken worden niet door externe partijen aan de zonnepanelen gegeven, maar door de producent zelf. Zijn de zonnepanelen buiten de EU geproduceerd? Dan moet de importeur controleren of er is voldaan aan de Europese richtlijnen voor het product. Er zijn verschillende instanties die de CE-markering controleren. De zonnepanelen moeten een CE-keurmerk hebben. Hebben ze dit niet? Dan mogen ze in de EU niet verkocht worden.

Garantiebepaling voor de beste zonnepanelen

Garantie is een belangrijke factor voor het kiezen van de beste zonnepanelen. Mocht er iets fout gaan is het natuurlijk wel zo fijn als u er garantie over heeft. Er worden 3 soorten garantie onderscheiden:

 • fabrieksgarantie
 • installatiegarantie
 • vermogensgarantie

Beste zonnepanelen plaatsen

Fabrieksgarantie

Veel elektronica heeft fabrieksgarantie. Dit heeft betrekking op de zonnepanelen zelf, de onderdelen en het bevestingsmateriaal. Doordat zonnepanelen een levensduur hebben van minstens 25 jaar geeft de fabrikant een lange fabrieksgarantie. Dit is wel een aandachtspuntje voor u, bij de ene fabrikant krijgt u 10 tot 12 jaar fabrieksgarantie terwijl u bij een andere specialist 25 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dit zijn belangrijke punten die u moet meenemen in uw beslissing. Stel dat er toch iets mis gaat met uw zonnepanelen, dan heeft u de mogelijkheid om de kosten te declareren bij de installateur. Bestaat uw installateur niet meer? Neem dan contact op met de fabrikant zelf.

Installatiegarantie

Installatiegarantie krijgt u van de installateur. Heeft de installateur fouten gemaakt bij het installeren van uw zonnepanelen? Dan zijn zij daarvoor verantwoordelijk. De meeste installateurs hanteren een installatiegarantie van minstens 2 jaar. Voordat u akkoord gaat met een installateur doet u er goed aan om de garantiebepalingen te bespreken en zwart op wit te hebben.

Vermogensgarantie

Vermogensgarantie is de garantie die u krijgt op het vermogen van uw zonnepanelen. Een ander woord hiervoor is opbrengstgarantie. Naarmate uw zonnepanelen ouder worden, wordt het maximale vermogen minder. Dit is tot op zekere hoogte een normaal proces. Zelfs de beste zonnepanelen leiden vermogensverlies, maar dit mag natuurlijk niet te ver gaan. Daarom bestaat de vermogensgarantie, hierdoor heeft u tot de eerste 10 jaar recht op een maximaal vermogen van 90% en tot 25 jaar nog op 80%. Zo heeft u de garantie dat de zonnepanelen minstens 25 jaar genoeg vermogen hebben om u van uw energiebehoefte te voorzien.

De beste zonnepanelen, bij de beste specialist

Wilt u weten welke zonnepanelen voor u het beste zijn? Neem dan contact op met een specialist. Leg uw specifieke wensen voor en de specialist geeft u, dankzij professionele kennis en jarenlange ervaring, uitgebreid advies over de beste zonnepanelen. Maar doe dit niet bij de eerste de beste specialist die u tegen het lijf loopt, want weet u dat de prijzen van de verschillende specialisten tot wel 40% verschillen? Om de beste zonnepanelen bij de voordeligste specialist te vinden doet u er goed aan om verschillende specialisten met elkaar te vergelijken. Gelukkig is dit zeer eenvoudig. Vraag hier gratis en vrijblijvend tot wel 6 offertes aan van zonnepaneel specialisten in uw regio. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt voor uw zonnepanelen. U heeft de offertes binnen 2 werkdagen in uw mailbox, waarna u direct begint met geld besparen. Heeft u al een leuke bestemming in gedachte voor wat u met het bespaarde geld gaat doen?

Beste zonnepanelen offerte