Zonnepanelen kopen

Denkt u erover na om zonnepanelen te kopen? Dat betekent dat u iets goeds wilt doen voor uw portemonnee, de planeet en uw (klein)kinderen. U leest hier alle informatie die u nodig heeft voordat u zonnepanelen koopt.

Prijzen zonnepanelen

Zonnepanelen kopen doet u niet wanneer u onvoldoende geïnformeerd bent. Daarom is het verstandig om de verschillende soorten zonnepanelen te vergelijken. Doordat u goed gaat vergelijken krijgt u een compleet beeld over de verschillende soorten zonnepanelen, en weet u precies hoeveel de zonnepanelen voor u gaan besparen. U ziet hieronder een overzicht per huishouden van de gemiddelde prijs, hoeveel zonnepanelen er nodig zijn en wat de jaarlijkse besparing zal zijn.

Aantal personen
huishouden
Gem. Elekt. verbruik per jaar in kWhWp dat nodig is om het verbruik te dekken ( kWh / 0,85)Aantal panelen ( 260 Wp per paneel) Gemiddelde prijs (inclusief omvormer - installatie - btw)Gemiddelde besparing per jaar
12.5003.00012€ 6.100€ 625
2
3.0003.50014€ 7.400€ 750
33.5004.10016€ 8.800€ 875
44.0004.70018€ 9.500€ 1.000
54.5005.30021€ 10.900€ 1.125
65.0005.90023€ 11.800€ 1.250

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft is afhankelijk van uw huishouden. Stel dat uw huishouden uit 4 personen bestaat. Dan heeft u 18 zonnepanelen nodig van 260 Wattpiek (Wp). Deze genereren een capaciteit van 4.700 (Wp), dit is de hoeveelheid die u nodig heeft om een elektriciteitsverbruik van 4.000 kiloWattuur (kWh) te dekken. De capaciteit die u nodig heeft is hoger dan uw daadwerkelijke verbruik. Dit komt omdat het rendement van zonnepanelen 85% is. De aanschafprijs voor deze installatie is ongeveer € 9.500. U bespaart per jaar € 1.000, wat betekent dat u de aanschaf en installatie binnen 10 jaar heeft terugverdiend.

40% besparen op de aanschaf van uw zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen is iets voor de lange termijn. Denk dus goed na wat voor uw situatie de beste zonnepanelen zijn. Stel dat uw zonnepanelen 25 jaar productief zijn waarbij de investering in 10 jaar is terugverdiend. Een logisch optelsommetje maakt dan dat de overige 15 jaar pure winst is! 15 jaar betekent een besparing van maar liefst € 15.000. Stel eens voor wat u daar allemaal van doet! Zit u er al een tijdje over na te denken om uw huis op te knappen? Met de opbrengst van zonnepanelen zou u een nieuwe keuken kunnen aanschaffen, een nieuwe vloer laten leggen of uw tuin laten doen. Is uw huis in prima staat en ziet u geen reden om hier wat aan te doen? Wat dacht u van een nieuwe auto of een heerlijke vakantie naar de zon. Zonnepanelen maken het mogelijk voor u. Bovendien bent u ook nog eens milieubewust bezig. U produceert uw eigen groene stroom, een voordeel waar veel mensen van profiteren.

Het kopen van zonnepanelen maken wij voor u nu nog voordeliger. Op het moment dat u meerdere offertes heeft maakt u een eenvoudige vergelijking. U ziet in één oogopslag welke specialist u het beste aanbod doet. Vraag nu eenvoudig offertes aan van maximaal 6 specialisten bij u in de buurt. Dit is helemaal gratis en u krijgt binnen 2 werkdagen een bericht van de specialisten met de daarbij behorende offertes. Door deze offertes aan te vragen bespaart u tot wel 40% op uw aankoop van zonnepanelen. Deze 40% komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Mensen die al een offerteaanvraag hebben gedaan zagen dat de prijzen per specialist tot wel 40% verschillen. Had u al nagedacht over een nieuwe bank, een nieuwe fiets of zelfs een nieuwe auto? het kopen van zonnepanelen levert u meer op dan u denkt.

Verschillende soorten zonnepanelen

Als u besluit om zonnepanelen te kopen is het belangrijk dat u weet welke soorten zonnepanelen er zijn en wat de verschillen zijn. We onderscheiden 3 soorten zonnepanelen:

  • monokristallijn zonnepanelen
  • polykristallijn zonnepanelen
  • amorf (dunne film) zonnepanelen

Zonnepanelen uit de monokristallijn en polykristallijn komen aardig met elkaar overeen. Ze worden beiden gemaakt van siliciumkristal maar het productieproces is net even wat anders. De monokristallijn zonnepanelen hebben een hoger rendement, waardoor de prijs een paar tientjes hoger is (per paneel). Verder is er een verschil in het uiterlijk. De monokristallijn zonnepanelen hebben een egale zwarte kleur, terwijl de polykristalijn zonnepanelen een blauw/paarse kleur hebben. Dan zijn er nog de amorf (dunne film) zonnepanelen. Deze hebben het laagste rendement en zijn van andere materialen gemaakt waardoor de amorf zonnepanelen goedkoper zijn in aanschaf. Wat deze panelen uniek maakt is dat ze buigzaam zijn, wat ideaal is voor hobbelige oppervlakten. Zonnepanelen kopen is misschien zo gedaan, maar de juiste keuze maken is lastig. Vergelijk zonnepanelen daarom goed voordat u overgaat tot de aankoop. Zo komt u erachter welk type het beste is voor uw situatie.

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen zijn niet alleen te onderscheiden van het soort paneel maar ook qua vermogen. Het vermogen geeft de maximale capaciteit van een zonnepaneel weer. Gemiddeld ligt het vermogen op 260 Wp. De keuze is natuurlijk helemaal aan u. Als u niet over veel ruimte beschikt om ze te plaatsen is het verstandig om zonnepanelen te kopen met meer vermogen. Zo produceert u toch genoeg groene stroom om uw energieverbruik te dekken.

Wat leveren zonnepanelen u op?

U wilt zonnepanelen aanschaffen, maar deze moeten natuurlijk wel iets opleveren. Met de volgende factoren is eenvoudig te berekenen hoeveel u gaat besparen:

  • het maximale vermogen wat de zonnepanelen opbrengen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Gemiddeld is dit vermogen 260 Wp per paneel.
  • uw energieverbruik wordt uitgedrukt in kiloWattuur (kWh). Een gemiddeld Vlaams gezin (2 volwassenen en 1 kind) verbruikt 3.500 kWh per jaar. De zonnepanelen hebben een gemiddeld rendement van 85%, wat betekent dat u uw verbruik moet delen door 0,85. Dit heeft onder andere te maken met het aantal zonuren en de lichtintensiteit.
  • de huidige stroomprijs van 0,25 per kWh.

Zonnepanelen kopen moet u zien als een investering en niet als een uitgave. U investeert namelijk om daar later (financieel) profijt van te hebben. Gemiddeld is de terugverdientijd 8 tot 10 jaar. De zonnepanelen gaan minstens 25 jaar mee, dus u heeft zeker 15 jaar voordeel van de jaarlijkse besparing die u doet met uw aankoop van zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen kosten

Uw jaarlijkse opbrengst berekent u eenvoudig door uw jaarlijkse stroomverbruik te vermenigvuldigen met de huidige stroomprijs. Dit doet u omdat u geen energie meer zal verbruiken van uw energieleverancier. Door zonnepanelen te kopen bespaart u dus uw (jaarlijkse) energierekening. Wij hoeven u niet te vertellen dat die rekening een flinke kostenpost is. Met zonnepanelen is deze verleden tijd. Koopt u bijvoorbeeld een installatie van 4.100 Wp, dan moet u rekening houden met een investering van € 8.800. Zonnepanelen die een gezamenlijke capaciteit van 4.100 Wp hebben, gaan voor u € 875 per jaar besparen.

Onderhoud zonnepanelen

Het oriënteren is de eerste fase, het kopen van zonnepanelen de tweede en ervan profiteren is de derde fase. U investeert natuurlijk in zonnepanelen voor de derde fase. Een ander voordeel van zonnepanelen is dat ze weinig onderhoud vereisen. Als er wat vuil op komt, zoals blaadjes, dan wordt dit vaak door de regen of wind weg gespoeld of geblazen. Het is aan te raden om minstens 1 keer per jaar de panelen te controleren op eventuele beschadigingen om te kijken of er toch wat vuil is achtergebleven. Het schoonmaken doet u met water en een zachte bezem of spons. Als u er niet bij kunt komen is het verstandig om een specialist in te schakelen.

Besparen op de prijs?

Nu u zich verdiept heeft in de wondere wereld van zonnepanelen is het belangrijk om dit zo voordelig mogelijk te doen. U heeft de zonnepanelen vergeleken, en weet wat dit gaat kosten en wat het u op gaat leveren. U wilt natuurlijk wel de voordeligste prijs voor uw zonnepanelen. De verschillende specialisten hanteren verschillende prijzen. De prijzen lopen flink uiteen en om de voordeligste keus te maken doet u er goed aan om meerdere offertes te vergelijken. Zo weet u zeker dat u niet de hoofdprijs betaalt. Vraag hier nu binnen 2 minuten vrijblijvend offertes aan van maximaal 6 specialisten bij u in de buurt. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes al in huis en ziet u eenvoudig welke specialist de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. Deze offerteaanvraag is geheel gratis en u zit nergens aan vast. Mensen die de offertes al hebben ingevuld zagen dat het prijsverschil van de specialisten op loopt tot maximaal 40%. Het proces van zonnepanelen kopen begint dus bij het kiezen van de juiste en voordeligste specialist. Zo gaat u nog jaren genieten van uw zonnepanelen die u tegen de laagste prijs heeft aangeschaft.

Zonnepanelen kopen offerte