Zonnecollector

Heeft u ooit wel eens een rijdende auto zonder motor gezien? Waarschijnlijk niet, en dat komt omdat deze niet zonder elkaar functioneren. Aan een losse motor heeft u niets en met een auto zonder motor komt u niet van A naar B. Dit geldt ook voor een zonneboiler. Voor een zonneboiler is het onmogelijk te functioneren zonder zonnecollector. Maar deze twee samen gaan u het unieke voordeel geven dat uw water opgewarmd gaat worden door zonne-energie. Lees in dit artikel alles over de zonnecollector.

Zonnecollector

Prijzen zonnecollector

Een zonnecollector wordt altijd in combinatie met met een zonneboiler geplaatst. Op het moment dat u de kosten gaat berekenen moet u dus rekening houden met de prijs van de gehele installatie. De inhoud van de boiler en het aantal zonnecollectoren zijn bepalend voor de prijs. Maar hoe groot moet uw boiler dan zijn? Door uit te gaan van 50 liter per persoon per jaar zit u in de juiste richting. Hieronder ziet u een overzicht zodat u in één oogopslag ziet wat de investering is en hoeveel u hiermee gaat besparen.

Aantal personen huishoudenSoort zonneboilerGem. prijs (inclusief installatie en btw)Jaarlijkse besparing
1 - 21 collector, boiler 100 liter€ 2.700€ 100
3 - 41 collector, boiler 150 liter€ 3.800€ 130
5 - 62 collectoren, boiler 250 liter€ 4.900€ 160
6+3 collectoren, boiler 350 liter€ 6.000€ 190

Uw zonnecollector nóg voordeliger

U heeft nu een goed beeld van de gemiddelde prijzen en besparingen. Maar wist u dat er nog een eenvoudige manier is om veel geld te besparen? Door het vergelijken van offertes bespaart u namelijk tot 40% op de aanschaf van uw zonnecollector. Door offertes te vergelijken ziet u in één oogopslag welke specialist u het beste aanbod doet voor uw persoonlijke situatie. Denkt u dat het veel werk is om verschillende offertes aan te vragen? Dan stellen wij u gerust. Vraag bij ons nu gratis en vrijblijvend zonnecollector offertes aan van niet 1, maar tot wel 6 zonnecollector specialisten bij u in de buurt. Wat is het voordeel van meerdere offertes? Er zijn meerdere zonnecollector specialisten die allemaal hun eigen prijzen hanteren. De kans is zeer groot dat u bij specialist A honderden euro’s meer kwijt bent dan bij specialist B, voor exact dezelfde klus. Door offertes te vergelijken heeft u de specialist met de scherpste prijs in een mum van tijd gevonden, zo geniet u dit jaar nog van de door u voordelig gekochte zonnecollector en uw jaarlijkse besparing.

Wat is een zonnecollector?

Een zonnecollector is een essentieel onderdeel van de zonneboiler. De zonnecollector wordt net als zonnepanelen op het dak geplaatst en vangt het zonlicht op. Om deze reden wordt een zonnecollector regelmatig verward met zonnepanelen. Er zijn natuurlijk ook overeenkomsten, zo zijn ze beide goed voor het milieu, leveren ze allebei voor u een jaarlijkse besparing op en beide zetten zonlicht om in energie. Echter is het doel verschillend, zonnepanelen zetten het zonlicht om in elektriciteit en een zonnecollector gebruikt het zonlicht voor het verwarmen van water.

Zonnecollector

Een zonnecollector werkt heel eenvoudig. De zonnecollector bestaat uit metalen buizen die gevuld zijn met een vloeistof, meestal water. Door de zon wordt deze vloeistof verwarmt waarna het via een een buizensysteem doorstroomt naar het, met leidingwater gevulde, voorraadvat. De vloeistof wordt dus opgewarmd in de zonnecollector waarna het de warmte af gaat geven in het voorraadvat. Dit proces wordt continu herhaald waardoor het voorraadvat op temperatuur blijft.

Een zonneboiler bestaat naast een zonnecollector ook uit:

  • een voorraadvat waar het water in opgeslagen wordt
  • een naverwarmer om extra warmte te leveren indien er te weinig zonne-energie beschikbaar is

Welke soorten zonnecollectoren zijn er?

Voordat u de keuze gaat maken of u gaat investeren in een zonnecollector wordt u nog voor een belangrijke keuze gezet. Er zijn namelijk twee soorten zonnecollectoren waar u de mogelijkheid uit heeft:

  • vlakke plaat collectoren
  • vacuümbuis collectoren

Vlakke plaat zonnecollector

Deze vlakke plaat zonnecollector bestaat uit een ondiepe bak, een absorberende plaat en een glasplaat waarmee de collector wordt afgesloten. De absorberende plaat wordt warm door het zonlicht te absorberen. De plaat verwarmt de vloeistof en deze opgewarmde vloeistof wordt gebruikt voor het verwarmen van het leidingwater in het voorraadvat. De absorberende plaat is groter in de vlakke plaat zonnecollector dan in de vacuümbuis zonnecollector. Maar wat betekent dit voor u? Met zonnig weer levert u dit meer opbrengst op dan een vacuümbuis zonnecollector. Echter heeft dit ook een keerzijde, het verlies in de koude maanden is van de vlakke plaat collector groter dan bij een vacuümbuis collector.

Vacuümbuis zonnecollector

De vacuümbuis zonnecollector bestaat uit naast elkaar liggende buizen die van glas zijn gemaakt. Zoals de naam u al doet vermoeden zijn deze buizen vacuüm gemaakt, ook zijn de buizen voorzien van een speciale coating aan de binnenkant. Hierdoor kan de warmte goed worden vastgehouden. Een andere naam voor de vacuümbuizen zijn heatpipes. De vloeistof in de heatpipes wordt sneller opgewarmd dan de vloeistof bij de vlakke plaat zonnecollector. Een ander voordeel van de vacuümbuis zonnecollector is dat deze tijdens bewolkte dagen een hoger rendement heeft.

Over het algemeen wordt gezegd dat een vlakke plaat zonnecollector door zijn grotere absorberende oppervlakte het moet hebben van de zonnige maanden. Echter door het warmteverlies is de opbrengst in de herfst en winter lager. Een vacuümbuis zonnecollector zal door zijn kleinere absorberende oppervlakte minder opbrengst bieden in de zomer dan de vlakke plaat zonnecollector, maar doordat de vacuümbuis zonnecollector bijna geen warmteverlies heeft presteert deze beter in de winter. Het voordeel van de vacuümbuis zonnecollector is dat deze het hele jaar goed verwarmd en de vlakke plaat zonnecollector verwarmd in de zomer perfect, zelfs beter dan een vacuüm zonnecollector, maar in de winter wat minder.

Zonnecollectoren dak

Duurzaam

Een duurzame wereld willen we toch allemaal? We dragen daar alleen nog lang niet allemaal aan bij. Een goede eerste stap zou zijn om een zonnecollector aan te schaffen. Deze verwarmt water met behulp van zonne-energie. U wilt toch dat uw kleinkinderen opgroeien in een schone wereld? U zet nu al een stap in de goede richting door zich te verdiepen in zonnecollectoren.

Besparen op uw energiekosten

Een zonnecollector is natuurlijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. U haalt veel voordeel uit een zonnecollector. Hoeveel u gaat besparen is afhankelijk van het aantal zonnecollectoren en de afmetingen hiervan, maar ook uw eigen situatie is van belang, zoals uw waterverbruik en de grootte van uw huishouden. Met een zonnecollector bespaart u tot zo’n 50% op de kosten voor het verwarmen van water. Gemiddeld is de besparing tussen de € 100 en de € 200 per jaar. Indien u nu over een elektrische boiler beschikt is deze besparing meer. Dit komt doordat water opwarmen met elektriciteit duurder is dan water opwarmen door middel van gas.

Zonneboiler

Een zonneboiler en een zonnecollector horen bij elkaar, sterker nog een zonnecollector is een onafscheidelijk onderdeel van een zonneboiler. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, een voorraadvat en een naverwarmer. Een zonnecollector is te verkrijgen in verschillende soorten, maar ook zijn er meerdere type zonneboilers te verkrijgen. U heeft de mogelijkheid om te kiezen voor een standaard zonneboiler, een compacte zonneboiler of een cv-zonneboiler. Voordat u een keuze gaat maken is het verstandig om te bekijken welke zonneboiler voor uw situatie het meest geschikt is.

Zoek de voordeligste specialist

Tijdens uw zoektocht naar de voordeligste specialist, komt u er al snel achter dat er veel bedrijven zijn die zonnecollectoren aanbieden. Hierdoor wordt het voor u niet makkelijk om een beslissing te maken. Door uw hoofd gaan vragen als; welke aanbieder is het voordeligst, welke specialist biedt de beste kwaliteit en welke aanbieder heeft een zonnecollector naar mijn wensen? Om op deze vragen antwoord te krijgen hoeft u minder te doen dan u denkt. Wij hebben verschillende voordelige, ervaren en betrouwbare zonnecollector specialisten geselecteerd in uw regio. Door van hen een offerte op maat te krijgen ziet u eenvoudig welke specialist de voordeligste prijs hanteert. Zo weet u zeker dat u niet te veel gaat betalen voor uw zonnecollector. Vraag nu gratis en vrijblijvend tot maximaal 6 offertes aan van zonnecollector specialisten bij u in de buurt. U heeft de offertes al binnen 2 werkdagen in huis. Door de offertes goed te vergelijken gaat u tot wel 40% besparen op uw zonnecollector. Zo vindt u eenvoudig de specialist met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Is deze 40% wel ergens op gebaseerd? Ja zeker, mensen die hier al een offerteaanvraag hebben gedaan vermelden dat ze het prijsverschil op zagen lopen tot 40%. Op een investering van duizenden euro’s praten we dus over een forse besparing door offertes goed te vergelijken. Kies daarom de juiste specialist en zo heeft u nog jaren plezier van de zonnecollector die u voor de voordeligste prijs heeft aangeschaft.

Zonnecollector offerte