Zonneboiler werking

De zonneboiler, veel mensen hebben er wel eens van gehoord en weten de functie ervan. Maar de werking van de zonneboiler is vaak onbekend, bent u benieuwd hoe een zonneboiler werkt? Lees dan snel verder want dat ontdekt in u in dit artikel.

Wat is de prijs van een zonneboiler?

Voordat we het gaan hebben over de werking van de zonneboiler, is het van belang dat u inzicht krijgt in de gemiddelde prijzen. De grootste factoren die de prijs van de zonneboiler beïnvloeden zijn het aantal zonnecollectoren en de capaciteit van de zonneboiler. Hieronder ziet u in één overzicht wat de gemiddelde prijs en besparing is per gezinssamenstelling.

Aantal personen huishoudenSoort zonneboilerGem. prijs (inclusief installatie en btw)Jaarlijkse besparing
1 - 21 collector, boiler 100 liter€ 2.700€ 100
3 - 41 collector, boiler 150 liter€ 3.800€ 130
5 - 62 collectoren, boiler 250 liter€ 4.900€ 160
6+3 collectoren, boiler 350 liter€ 6.000€ 190

Stel dat u een gemiddeld Vlaams gezin heeft dat bestaat uit 2 volwassenen en 1 kind. Dan past een zonneboiler met een inhoud van 150 liter in combinatie met 1 zonnecollector het beste bij uw situatie. De gemiddelde prijs voor deze installatie bedraagt € 3.800, hierbij is de jaarlijkse besparing op warm water € 130. Maar de jaarlijkse besparing is natuurlijk niet het enigste dat telt. U bent goed bezig voor het milieu. Hier heeft niet alleen u maar iedereen profijt van. Door gebruik te maken van zonne-energie bent u maatschappelijk verantwoord bezig.

Zonneboiler werking

Exacte prijzen weten?

Nu weet u de gemiddelde prijzen voor een zonneboiler. Maar wilt u een exacte prijs weten voor uw persoonlijke situatie? Vraag dan offertes aan van verschillende zonneboiler specialisten. De mensen die u voor zijn geweest hebben ervaren dat het prijsverschil oploopt tot wel 40%. Hoe wij dit weten? De mensen die hier een offerteaanvraag hebben gedaan melden bij ons dat ze het prijsverschil tussen de specialisten op zagen lopen tot 40%. Bij een investering als een zonneboiler scheelt u dit honderden, zoniet duizenden euro’s op de aanschaf van een zonneboiler. Vraag daarom nu in één klap gratis en vrijblijvend offertes aan van maximaal 6 specialisten in uw regio. Dit kost slechts 2 minuten van uw tijd, u ontvangt vervolgens de offertes al binnen 2 werkdagen de offertes in uw mailbox. Door de offertes te vergelijken heeft u de voordeligste specialist zo gevonden. Kies voor de scherpste prijs en geniet dit jaar nog van de door u voordelig gekochte zonneboiler.

Zonneboiler werking, eenvoudig of ingewikkeld?

De werking van de zonneboiler kan heel ingewikkeld uitgelegd worden door het over hele technische aspecten te hebben die alleen hoog geschoolde professoren begrijpen. Wij houden de werking van de zonneboiler begrijpelijk zodat iedereen het begrijpt. De zonneboiler bestaat uit drie onderdelen:

  • zonnecollector
  • voorraadvat
  • naverwarmer

De werking van de zonneboiler begint bij de zonnecollector. Deze wordt op het dak geplaatst om het zonlicht op te vangen. Door het zonlicht op te vangen en te absorberen wordt de vloeistof in de zonnecollector verwarmd. De werking van de zonneboiler is zo geregeld dat het opgewarmde water in de zonnecollector via een buizensysteem doorstroomt naar het voorraadvat. Bij het voorraadvat geeft de vloeistof zijn warmte af aan het leidingwater. Als het de warmte af heeft gegeven stroomt de vloeistof weer terug naar de zonnecollector om dit proces te herhalen. Zo heeft u warm sanitair water ter beschikking wat verwarmd is door de zon. Bent u bang dat het water niet voldoende op temperatuur komt? Dan stellen wij u gerust, het water kan een temperatuur behalen van maar liefst 65 graden celcius. Om meer informatie over de zonnecollector te krijgen verwijzen wij u door naar onze pagina over de zonnecollector.

De werking van de zonneboiler is helaas niet zo gemaakt dat het deze temperatuur ook in de winter behaalt. Daarom heeft de zonneboiler in de winter de hulp nodig van een naverwarmer. Deze verwarmd het water na zodat het alsnog de juiste temperatuur bereikt. Denkt u nu dat u deze naverwarmer speciaal moet aanschaffen bij een zonneboiler? Dan stellen wij u gerust, uw huidige cv-ketel kan vaak dienen als naverwarmer voor de zonneboiler.

Zonneboiler werking huis

Zonneboiler werking, inhoud voorraadvat

Benieuwd hoeveel de capaciteit moet zijn van uw zonneboiler? Dit is vooral afhankelijk van de grootte van uw huishouden en van uw warm waterverbruik. Door uit te gaan van 50 liter per persoon per jaar zit u in de goede richting. Hoeveel water er door de werking van de zonneboiler verwarmd wordt, hangt af van de capaciteit van uw voorraadvat. De meeste zonneboilers beschikken over een een voorraadvat met een capaciteit tussen de 100 en de 350 liter. Bestaat uw huishouden uit 3 personen? Dan is voor u een zonneboiler met een voorraadvat van 150 liter meer dan voldoende.

Zonneboiler werking, warm water en verwarming tegelijk mogelijk?

Over het algemeen is de werking van de zonneboiler geschikt voor het verwarmen van sanitair water. Maar wilt u dat niet alleen uw leidingwater wordt verwarmd maar dat de zonneboiler ook uw hoofdverwarming van de woning is? Dat kan, kies dan voor een zonneboilercombi. De werking van de zonneboilercombi is net anders waardoor deze het mogelijk maakt om ook uw huis te verwarmen. De zonneboiler is het beste geschikt voor lage temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming. Het geeft toch een goed gevoel om warme voeten te krijgen door over uw vloer te lopen, met in uw achterhoofd de gedachte dat dit verwarmd is door de zon? Benieuwd hoe zonneboiler werking verschilt per type boiler? Kijk dan even op de pagina over de zonneboiler.

Vraag offertes aan, kies voordelig

Nu u zich heeft ingelezen over de werking van zonneboilers bent u er wellicht enthousiast over geworden. Als u besluit om te investeren in een zonneboiler waar u jaren gebruik van gaat maken wilt u deze natuurlijk voor de voordeligste prijs. U hoeft voor goede kwaliteit niet altijd de hoofdprijs te betalen. Ga niet direct in op het aanbod van de eerste de beste specialist die u tegen het lijf loopt. Nee, vergelijk eerst offertes. Door offertes te vergelijken bespaart u tot 40% op de investering van uw zonneboiler. Deze 40% is gebaseerd op de prijzen van de verschillende specialisten, deze lopen namelijk tot 40% uiteen. Vergelijk daarom eerst offertes van verschillende specialisten. Geen zin om alle zonneboiler specialisten één voor één af te gaan? Vraag dan hier in één klap maximaal 6 offertes aan van verschillende zonneboiler specialisten in uw buurt. Alle offertes belanden binnen 2 werkdagen in uw mailbox, waarna u op uw gemak de verschillende offertes gaat vergelijken. Zo wordt het kiezen van de voordeligste specialist een simpel karweitje. Besparen is nog nooit zo gemakkelijk geweest.