Zonneboiler

Nu u op deze pagina terecht bent gekomen is de kans groot dat u meer informatie wilt over een zonneboiler. Wilt u een positieve bijdrage leveren aan het milieu en aan uw eigen bankrekening? Wellicht biedt een zonneboiler de uitkomst. Alles wat u wilt weten over zonneboilers leest u in dit artikel.

Zonneboiler dak

Wat is de prijs van een zonneboiler?

Voordat u een zonneboiler laat plaatsen, is het van belang om te weten of een zonneboiler past binnen uw budget. De prijs van een zonneboiler hangt af van het aantal zonnecollectoren en de inhoud van de boiler.

Aantal personen huishoudenSoort zonneboilerGem. prijs (inclusief installatie en btw)Jaarlijkse besparing
1 - 21 collector, boiler 100 liter€ 2.700€ 100
3 - 41 collector, boiler 150 liter€ 3.800€ 130
5 - 62 collectoren, boiler 250 liter€ 4.900€ 160
6+3 collectoren, boiler 350 liter€ 6.000€ 190

Kiest u bijvoorbeeld voor een zonneboiler met 1 collector en een voorraadvat van 100 liter? Reken dan op een prijs van € 2.700 inclusief montage. Hiermee gaat u een jaarlijkse besparing behalen van € 100. De regering biedt premies aan op zonneboilers waardoor u maximaal 50% van het aankoopbedrag terug krijgt.

Besparen op de prijs?

De prijs van een zonneboiler hangt niet alleen af van het aantal zonnecollectoren en hoe groot uw boiler is, nee het hangt voor een groot deel af van de specialist die u kiest. Er zijn ongetwijfeld meerdere aanbieders van zonneboilers in uw regio. Al deze specialisten hanteren eigen prijzen. Wilt u voorkomen dat u meer betaald dan nodig is voor uw zonneboiler? Vergelijk dan eerst de prijzen van meerdere zonneboiler specialisten, zodat u ziet welke specialist de scherpste prijs heeft. Lijkt het u een tijdrovende klus om de prijzen op te vragen van zonneboilers bij verschillende specialisten? Vraag nu bij ons met slechts één aanvraag binnen 2 minuten offertes aan van maximaal 6 specialisten bij u in de buurt. U heeft de offertes binnen 2 werkdagen in huis en ziet u in één oogopslag welke specialist het voordeligst is. Wist u dat u door offertes te vergelijken tot maximaal 40% gaat besparen op uw zonneboiler? Waar wij deze 40% op baseren is eenvoudig. Mensen die u voor zijn geweest zagen dat de prijzen van de specialisten tot 40% verschillen. Zo gemakkelijk is besparen toch nog nooit geweest?

Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt simpelweg de zon om water te verwarmen. Dit water zit opgeslagen in een voorraadvat en is te gebruiken als tapwater, dus dit water is geschikt om mee te douchen en te koken. Een zonneboiler bestaat uit de volgende onderdelen:

  • zonnecollector
  • voorraadvat
  • naverwarmer

Zonnecollector

Op het eerste gezicht lijken zonnecollectoren sterk op zonnepanelen maar wanneer u goed kijkt ziet u duidelijk een verschil. Een zonnecollector bevat een buizensysteem wat zonnepanelen niet hebben. Ze zetten beide zonne-energie om in energie maar voor een ander doel. Zonnepanelen zetten de energie om in elektriciteit en een zonnecollector gebruikt deze energie om water te verwarmen. In de buizen van een zonnecollector zit een vloeistof wat opgewarmd wordt door de zon. Deze vloeistof circuleert constant rond tussen de collector en het voorraadvat van de zonneboiler. De vloeistof wordt opgewarmd in de zonnecollector waarna het vervolgens zijn warmte af gaat geven in het voorraadvat. Hier koelt de vloeistof weer af waarna het terugstroomt naar de zonnecollector om het proces te herhalen. De vloeistof blijft in de leidingen, dus dit is niet het water waar u mee doucht. Eén zonnecollector is ongeveer tussen de 2,5 m² en de 5,5 m² groot. Gemiddeld verwarmt een enkele zonnecollector zo’n 100 tot 150 liter water.

Zonneboiler

Voorraadvat

U heeft niets aan een zonnecollector als die niet is aangesloten op een voorraadvat. Daarom zijn deze altijd op elkaar aangesloten. De grootte van het voorraadvat hangt af van de grootte van uw huishouden. Gemiddeld moet u rekenen op 50 liter per persoon. Het water in het voorraadvat wordt opgewarmd door de vloeistof die op zijn beurt weer is opgewarmd door de zon. De meeste zonneboilers hebben een voorraadvat waar tussen de 100 en 300 liter water in gaat. U maakt graag gebruik van een warme douche en u bent benieuwd of de zon het water wel tot de gewenste temperatuur verwarmt? Dan gaan wij u gerust stellen. De zon verwarmd het water tot 60 graden celcius. Dit zou meer dan genoeg moeten zijn om u te laten genieten van een warme douche waarvan de warmte uit zonne-energie is gehaald. Deze 60 graden haalt u niet in de winter, daar zal de zonneboiler een temperatuur rond de 15 graden halen en moet de cv ketel een handje helpen. In maart ziet u weer de 60 graden die behaald is door zonne-energie. In november daalt de temperatuur in het voorraadvat naar de 20 graden.

Naverwarmer

Niet alleen u houdt van een lekkere warme zomer met veel zon, de zonneboiler houdt daar net zo veel van. Hoewel er op een winterse bewolkte dag ook licht op de zonnecollector valt en deze om wordt gezet in warmte, gaat de voorkeur van een zonneboiler uit naar een warme zonnige zomerdag. Om deze reden wordt de zonneboiler aangesloten op een naverwarmer. Dit klinkt nu als iets waar u voor moet investeren, gelukkig is dat vaak gewoon uw huidige cv-ketel. Wanneer het water niet voldoende op temperatuur komt, zorgt de naverwarmer ervoor dat het water wordt naverwarmd.

Soorten zonneboilers

Nu u weet waar een zonneboiler uit bestaat is het belangrijk dat u de juiste keuze maakt. U kunt kiezen uit de volgende soorten zonneboilers:

  • de standaard zonneboiler
  • de compacte zonneboiler
  • de cv-zonneboiler
  • zonneboilercombi

De standaard zonneboiler

Deze zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op uw dak en een los voorraadvat. In een gesloten buizensysteem circuleert het water rond van de zonnecollector naar het voorraadvat waardoor het water hierin op temperatuur komt.

De compacte zonneboiler

Wij horen u denken, compact dat klinkt interessent. Dat is het ook zeker. De compacte zonneboiler heeft zijn naam te danken aan zijn compacte formaat. Het voorraadvat en de zonnecollector zijn geïntegreerd. U hoeft dus niet apart een voorraadvat in uw huis te plaatsen waardoor u een hoop ruimte gaat besparen. Echter doordat de watervoorraad op het dak wordt opgeslagen, moet u er wel zeker van zijn dat uw dak dit extra gewicht kan dragen. Bekijk van tevoren of u dak hiervoor geschikt is. In de compacte zonneboiler kan ongeveer 50 tot 250 water worden opgeslagen.

Zonneboiler kopen

De centrale verwarming-zonneboiler

Bij de cv-zonneboiler loopt de leiding van de cv-ketel door het voorraadvat. Hierdoor wordt het water voorverwarmd. Dit is dus een standaard zonneboiler installatie maar het voorraadvat heeft een extra warmte bron, de cv-ketel. Dit zorgt voor een constante temperatuur in het voorraadvat.
U heeft hier dus geen naverwarming bij nodig. De cv-zonneboiler is uitstekend geschikt voor grote gezinnen. Want afwassen met warm water terwijl er iemand staat te douchen is geen probleem.

De zonneboilercombi

Bovenstaande zonneboilers leveren alleen tapwater. Het is natuurlijk heel mooi als u ook uw huis gaat verwarmen met zonne-energie. Deze mogelijkheid biedt een zonneboilercombi. De warmte in deze zonneboiler wordt gebruikt voor het opwarmen van het tapwater en voor uw centrale verwarming. De zonneboilercombi is uitermate geschikt voor lagetemperatuurverwarming zoals vloer-of wandverwarming. De zonneboilercombi is de meest complete zonneboiler, zo doet u de afwas en neemt u een douche met het water van de zonneboiler, maar deze verwarmt dus ook uw huis.

Verschil in prijzen

De vraag spookt vast door uw hoofd wat de verschil in prijzen zijn bij de verschillende type zonneboilers? Een compacte zonneboiler is over het algemeen goedkoper. Mede doordat de plaatsing wat eenvoudiger is. De standaard zonneboiler zit op het ‘normale prijsniveau’. En de cv-zonneboiler is iets duurder dan de standaard zonneboiler, deze heeft namelijk net wat extra’s. Bij de cv-zonneboiler heeft u gegarandeerd warm water. Maar de duurste van allemaal is de zonneboilercombi, deze is de enigste die uw tapwater verwarmt en uw huis van een aangename temperatuur gaat voorzien. Voor dit totaalpakket moet u wel iets extra’s betalen. Echter, de prijs hangt sterk af van het aantal zonnecollectoren en de inhoud van het voorraadvat. Wilt u de prijs krijgen voor uw eigen situatie en wensen? Vraag dan op deze website een offerte aan.

Besparing met een zonneboiler

Hoeveel gaat u eigenlijk besparen met een zonneboiler? U gaat tot 50% besparen op de energiekosten voor warm water. Hoeveel u exact gaat besparen is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de inhoud van uw zonneboiler, op welke manier u nu warm water produceert en hoeveel water u gemiddeld gebruikt. Wordt uw huis op dit moment verwarmd met gas dan is de besparing met uw zonneboiler tussen de € 100 en de € 200 per jaar. Beschikt u nu over een elektrische boiler? Dan verdubbeld uw besparing. Dit komt doordat het duurder is om water te verwarmen met elektriciteit dan met gas.

Milieubewust

U bent niet de enige die voordeel heeft van uw zonneboiler, het milieu heeft er ook veel baat bij. Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water op te warmen in plaats van vervuilende fossiele brandstoffen. U wilt toch niet dat uw kinderen en kleinkinderen over 50 jaar in een vervuilde atmosfeer moeten vertoeven? Met een zonneboiler draagt u zelf bij aan het verbeteren van het milieu. Doordat de wereldbevolking groeit en derdewereldlanden zich steeds beter ontwikkelen stijgt de vraag naar natuurlijke grondstoffen. Het aanbod van natuurlijke grondstoffen is onvoldoende om aan deze stijgende vraag te voldoen. Wilt u ook een steentje bijdragen aan het milieu? Het aanschaffen van een zonneboiler of zonnepanelen is een mooie eerste stap.

Zonneboiler en zonnepanelen

Zit u te twijfelen tussen een zonneboiler of zonnepanelen? Waarom zou u niet gaan voor beide zonnesystemen? Indien het budget het toelaat, is het een goede investering voor uw portemonnee en voor het milieu. Zonnepanelen lijken op het eerste gezicht veel op een zonneboiler, maar ze hebben verschillende doeleinden. Zonnepanelen gebruiken zonne-energie om groene stroom te produceren en een zonneboiler gebruikt zonne-energie voor het verwarmen van water. Over het algemeen zijn zonnepanelen sneller terugverdiend, de gemiddelde terugverdientijd is 8 tot 10 jaar. U moet bij zonnepanelen wel rekening houden met het beschikbare aantal m² op uw dak. U heeft al snel 16 zonnepanelen nodig en met een gemiddelde oppervlakte van 1,5 m² moet er dus 24 m² beschikbaar zijn. Natuurlijk is het ook mogelijk om minder zonnepanelen te plaatsen, de stroom die u tekort komt wordt aangevuld met reguliere stroom van uw energieleverancier.

Vind de voordeligste specialist

Door in een zonneboiler te investeren creëert u een jaarlijkse besparing maar dat is niet de enige manier om geld te besparen. Heeft u enig idee hoeveel zonneboiler specialisten er actief zijn in uw regio? Waarschijnlijk is dit aantal niet op 2 handen te tellen. Al deze verschillende specialisten in zonneboilers hanteren allemaal andere prijzen. De kans is groot dat u te veel gaat betalen op het moment dat in u in zee gaat met de eerste specialist van zonneboilers die u tegen het lijf loopt. Het is beter om eerst de prijzen te vergelijken voordat u uw definitieve beslissing maakt. Zo ziet u direct welke zonneboiler specialist u het voordeligste aanbod doet. Wat voor u erg fijn is dat u geen uren hoeft te besteden aan het opvragen van losse offertes. Vraag bij ons in één klap offertes aan van maximaal 6 zonneboiler specialisten bij u in de regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes al in handen en ziet u eenvoudig welke zonneboiler specialist het voordeligst is. Door goed te vergelijken gaat u tot maximaal 40% besparen op uw zonneboiler. Hoe komen wij aan deze 40%? Dat is heel eenvoudig, de gelukkige eigenaars van zonneboilers die hier een offerteaanvraag hebben gedaan, zagen dat het prijsverschil tussen de specialisten oploopt tot maximaal 40%. Zit voor u de juiste specialist er toch niet bij? Dat is geen enkel probleem. Het aanvragen van offertes is bij ons geheel gratis en vrijblijvend.

Zonneboiler offerte