Warmtepomp

Houdt u er van om in een warm huis rond te lopen? Een warmtepomp maakt dit op een milieuvriendelijke manier mogelijk voor u. U bent met een warmtepomp goed bezig voor het milieu en voor uw eigen bankrekening. Lees in dit artikel alles over de warmtepomp.

Wat is de prijs van een warmtepomp?

De prijzen voor warmtepompen zijn grotendeels afhankelijk van het type warmtepomp dat u kiest. U ziet hieronder een overzicht zodat u weet wat de gemiddelde prijzen zijn per type warmtepomp.

Soort warmtepompGemiddelde prijs (incl, montagekosten en btw)
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 - € 8.000
Lucht-water warmtepomp€ 10.000 - € 15.000
Grond-water warmtepomp€ 13.000 - € 24.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 - € 20.000
Hybride warmtepomp€ 5.000 - € 7.000

U ziet dat de aanschafprijs vrij hoog ligt. Maar u hoeft hier natuurlijk niet de hoofdprijs voor te betalen. De prijs is in elke situatie anders en daarom bieden wij u graag de mogelijkheid om een eenvoudig kostenplaatje op maat te krijgen. Er zitten ongetwijfeld meerdere warmtepomp specialisten bij u in de buurt. U doet er goed aan om bij hen een offerte aan te vragen, om zo een juiste vergelijking te maken. Door goed te vergelijken kiest u eenvoudig de voordeligste warmtepomp specialist. Vindt u het een vervelende en tijdrovende klus om afzonderlijk een offerte aan te vragen bij de verschillende warmtepomp specialisten? Dan hebben wij hier een ideale oplossing voor u. Vraag hier gratis en vrijblijvend tot maximaal 6 offertes aan van specialisten bij u in de buurt. Dit heeft u binnen 2 minuten gedaan, vervolgens ontvangt u de offertes binnen 2 werkdagen in uw mailbox. U vergist zich snel in hoeverre de prijzen verschillen. Mensen die u voor zijn geweest zagen het prijsverschil oplopen tot wel duizenden euro’s. Het is zonde van uw geld om meer te betalen dan nodig is voor uw warmtepomp. Vergelijk daarom goed en maak de juiste keuze. Op deze manier heeft u vele jaren plezier van de door u voordelig aangeschafte warmtepomp.

Warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp geeft u een aangename warmte zonder dat daar fossiele brandstoffen voor worden gebruikt. Een warmtepomp ontrekt namelijk zijn warmte uit de aarde, grond- of oppervlaktewater of buitenlucht. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van uw woning en/of tapwater. Om het voor u duidelijk te maken, een warmtepomp werkt op dezelfde manier als een koelkast. De warmte die zich in de koelkast bevindt wordt naar buiten verplaats, hierdoor wordt de warmte uit de koelkast gehaald. De warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe, maar dan net omgekeerd. Een warmtepomp haalt de warmte uit de omgeving, zoals de buitenlucht, en deze warmte wordt afgegeven aan de binnenlucht of aan het tapwater.

Iets concreter, een warmtepomp verplaats warmte van een lage temperatuur naar een hoge temperatuur. Een plek met een lage temperatuur is de grond, het grondwater of de lucht. Er liggen buizen gevuld met een vriesdichte vloeistof die de temperatuur onttrekt uit de omgeving. Deze vloeistof stroomt vervolgens naar de warmtepomp, waar het wordt samengeperst en zo op hoge temperatuur komt. Daarna stuurt de warmtepomp, de opgewarmde, vloeistof rond. Het belangrijkste onderdeel van de warmtepomp is de compressor. Deze zorgt voor het op druk brengen van de koude vloeistof om zo op een hoge temperatuur verder te gaan. Wanneer de vloeistof alle warmte heeft afgegeven stroomt het langs een ‘ontspanner’ om af te koelen om daarna weer het proces te herhalen. De compressor is het enigste wat stroom verbruikt.

Soorten warmtepompen

De prijzen hangen sterk af van het type warmtepomp. Het prijsverschil zit hem voor het grootste gedeelte uit welke omgevingsbron de warmtepomp zijn warmte moet halen. Er worden drie soorten omgevingsbronnen onderscheiden:

  • lucht
  • grond
  • water

Warmtepomp lucht

Er zijn twee soorten warmtepompen die de buitenlucht gebruiken als energiebron:

  • lucht-water warmtepomp
  • lucht-lucht warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht voor het verwarmen van tapwater of voor de centrale verwarming. De lucht-lucht warmtepomp wordt gebruikt voor het verwarmen van uw woning. Deze warmtepomp gebruikt de warmte uit de buitenlucht om uw woning van een aangename temperatuur te voorzien. Deze warmtepomp heeft ook de mogelijkheid om ruimtes te verkoelen, wat voor u betekent dat de lucht-lucht warmtepomp in de zomer functioneert als airco.

De investeringskosten voor de warmtepompen met lucht als warmtebron zijn minder. Dit komt doordat deze warmtepompen eenvoudiger te installeren zijn dan de andere soorten warmtepompen.

Warmtepomp grond

Op het moment dat een warmtepomp de warmte uit de grond haalt wordt dit ook wel een geothermische warmtepomp genoemd. Deze warmtepomp splitsen we op in twee systemenen:

  • horizontaal systeem

Bij dit systeem worden er buizen op ongeveer 1,5 meter diepte aangelegd. Door deze geringe diepte is de aanschafprijs minder dan bij het verticale systeem. Echter, doordat de buizen horizontaal worden geplaatst moet er veel ruimte beschikbaar zijn. De installatiekosten voor het horizontale systeem zijn gemiddeld tussen de € 2.000 en de € 4.000.

  • verticaal systeem

Indien u minder ruimte in uw tuin beschikbaar heeft, biedt een warmtepomp waar de buizen verticaal de grond in gaan een goede oplossing. De leidingen die bij het horizontale systeem horizontaal liggen worden bij het verticale systeem, verticaal in de grond geplaatst. U moet dan rekening houden met een diepte van 50 tot 200 meter. U begrijpt dat de installatie daardoor duurder uit gaat pakken, de installatie voor een verticaal systeem kost gemiddeld tussen de € 5.000 en € 6.000. Een grond-warmtepomp zelf kost tussen de € 13.000 en de € 24.000, dit hangt dus onder andere af van het type (horizontaal of verticaal). Een voordeel van deze diepe boringen is dat de temperaturen beneden in het aardoppervlakte stabieler zijn, dit levert u een hoger rendement op.

Warmtebron warmtepomp

Warmtepomp water

Een water-water warmtepomp heeft het hoogste rendement van alle warmtepompen. Dit komt doordat deze warmtepomp gebruikt maakt van grondwater, en het grondwater heeft een constante temperatuur. Doordat het water niet naar u komt, gaat u naar het grondwater. Daarvoor moet wel wat moeite voor worden verricht omdat het grondwater altijd diep in de grond zit. Er worden 2 boringen verricht, één hiervan is om het water omhoog te pompen en de ander is om het water te retourneren. Deze boringen hebben een diepte van zo’n 50 tot 70 meter. Door boringen te verrichten op deze diepte wordt de prijs hoger.

Warmtepomp rendement

Het rendement van warmtepompen wordt uitgedrukt in COP (Coëfficient Of Performence). Wat houdt deze ingewikkelde term precies in? Dat is simpel uit te leggen, een COP van 1 betekent dat de warmtepomp evenveel warmte produceert, als dat het aan energie verbruikt. Op dit moment behalen elektrische warmtepompen een COP dat verschilt tussen de 3 en de 5. Dus met andere woorden, wanneer een warmtepomp een COP van 3 heeft is het rendement 300%. Dit is zonder het gas- en elektriciteitsverbruik. Wanneer deze worden meegerekend ligt het rendement tussen de 140% en de 200%. Dit is een uitstekend rendement, in vergelijking met een HR-ketel die een rendement heeft van 100%.

Warmtepompen geschikt voor uw huis?

Doordat warmtepompen het beste werken met lage temperatuur verwarming, zoals vloer of wandverwarming zijn warmtepompen het beste te gebruiken in nieuwbouw woningen. Hoe lager de temperatuur is die de warmtepomp moet afgeven, hoe hoger het rendement. Om zo weinig mogelijk warmteverlies te krijgen is het belangrijk dat uw woning voldoende is geïsoleerd. Vaak worden er bij nieuwbouw woningen geen gasaansluitingen meer aangelegd, dit maakt een warmtepomp zeer geschikt.

Bij bestaande woningen die beschikken over een goed werkende isolatie zijn warmtepompen ook prima geschikt. Vaak moeten bestaande leidingen wel aangepast worden, dit zorgt voor extra kosten. Door deze hoge kosten is de warmtepomp voor bestaande woningen pas over langere termijn winstgevend.

Besparing

Voor u is de besparing natuurlijk erg belangrijk. Doordat een warmtepomp slechts elektrische stroom nodig heeft voor de compressor, hier wordt de warmte samengeperst om de temperatuur te laten stijgen. De andere energie wordt gehaald uit de hierboven genoemde milieuvriendelijke omgevingsbronnen. Met een lucht-water warmtepomp bespaart u al snel tot 25% op uw verwarmingskosten. Dit betekent voor een gemiddelde woning een besparing van € 200 per jaar. Met deze besparing heeft u vele mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een weekje weg waar u op het strand onder het genot van een koud drankje ligt te luisteren naar het geluid van de golven of u houdt het geld apart voor een andere auto. Dit is helemaal aan u.

Een warmtepomp is net zoals zonnepanelen niet alleen goed voor uw bankrekening, beide zijn ook erg goed voor het milieu. Zonnepanelen maken helemaal geen gebruik van fossiele brandstoffen en een warmtepomp gebruikt alleen wat elektriciteit. Indien u over zonnepanelen en een warmtepomp beschikt, komen bij beide processen geen fossiele brandstoffen meer aan te pas. Dat is ook belangrijk want de fossiele brandstoffen zijn niet onuitputtelijk. Er zijn al diverse onderzoeken die zeggen dat het vanaf 2075 een probleem gaat worden om onze energie uit fossiele brandstoffen te halen. Dit komt mede doordat de wereldbevolking groeit en de derdewereldlanden zich steeds beter ontwikkelen waardoor zij ook meer gebruik gaan maken van fossiele brandstoffen. Met een warmtepomp draagt u een steentje bij aan het milieu. U wilt toch ook dat uw (klein)kinderen nog in een schone atmosfeer leven? Daarom moeten we met zijn alle wat doen voor het milieu. De aanschaf van een warmtepomp is een goede eerste stap.

Warmtepomp huis

Onderhoudsvriendelijk

Warmtepompen zijn niet alleen vriendelijk voor het milieu, ze zijn ook onderhoudsvriendelijk. In vergelijking tot andere verwarmingssystemen hebben warmtepompen geen tot nauwlijks onderhoud nodig. Dit komt doordat warmtepompen geen verbranding nodig hebben om warmte te genereren. Door deze reden is de kans op defecten minimaal. De kosten voor het gebruik, liggen ongeveer 15% lager dan die van een combiketel op gas. Ze gaan minstens even lang mee als een cv-ketel, de geschatte levensduur is 15 tot 20 jaar. Echter zijn er veel warmtepompen die na 25 jaar nog als nieuw zijn.

Hybride warmtepomp

Dit is nog een redelijk onbekende warmtepomp. De hybride warmtepomp wordt nog volop ontwikkeld en verbeterd. Een hybride warmtepomp is een combinatie tussen een warmtepomp, met buitenlucht of ventilatielucht als bron, en een gasketel. De hybride warmtepomp is zeer intelligent en efficiënt. Deze warmtepomp weet zelf welk systeem op dat moment het hoogste rendement gaat behalen. Dit betekent dus dat het systeem op koudere dagen, dan ligt het rendement van de warmtepomp te laag, zelf kiest voor de gasketel. De hybride warmtepomp is geschikt voor elke woning die een gasaansluiting heeft. In combinatie met een lage aanschafprijs maakt dat de hybride warmtepomp tot een goede keus voor bestaande woningen. De prijs voor een hybride warmtepomp ligt tussen de € 5.000 en de € 7.000, inclusief montage en btw.

Aanbieders vergelijken

Nu u zich heeft verdiept in de wondere wereld van warmtepompen is het tijd om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Hanteren ze een eerlijke prijs of een oneerlijke prijs, door meerdere offertes van warmtepompen met elkaar te vergelijken weet u precies waar u aan toe bent. U krijgt meer inzicht in de verschillende prijzen per aanbieder, hierdoor heeft u ook meer mogelijkheden tot onderhandelen. Vul nu gratis en vrijblijvend ons korte offerteformulier in en u ontvangt binnen 2 werkdagen offertes van maximaal 6 betrouwbare specialisten in uw regio. Door de offertes naast elkaar te leggen wordt het kiezen van de voordeligste specialist een simpel karweitje. Wist u dat u door goed te vergelijken tot 40% gaat besparen op uw warmtepomp? Waar wij die 40% op baseren is simpel, op de ervaring van de mensen die u voor zijn geweest. Zij zagen bij het vergelijken het prijsverschil oplopen tot wel 40%. Ga daarom niet in zee met de eerste de beste specialist die u tegen komt, maar vergelijk eerst meerdere offertes. Zo gaat u jaren genieten van uw milieuvriendelijke warmtepomp, die u voor de voordeligste prijs heeft laten installeren.

Warmtepomp offerte